In articol:
- "Aderarea Finlandei și Suediei la NATO este iminentă"
- Suedia și Finlanda, de acord să „coopereze pe deplin cu Turcia în lupta împotriva terorismului"
Turcia a fost de acord să sprijine cererile Finlandei și Suediei de aderare la NATO, a declarat marți și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, potrivit presei internaționale.
Citeste si: Zelenski cere anchetă ONU după bombardarea mall-ului de la Kremenciuk
„Sunt bucuros să anunț că avem acum un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO”, le-a spus Jens Stoltenberg reporterilor, în marginea summit-ului NATO de la Madrid.
Potrivit lui Jens Stoltenberg, „Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum care abordează preocupările Turciei, inclusiv în ceea ce privește exporturile de arme și lupta împotriva terorismului”, a adăugat secretarul general al NATO.
"Aderarea Finlandei și Suediei la NATO este iminentă"
Anterior, liderul finlandez Niinisto a spus că decizia Turciei a venit după ce cele trei ţări au semnat un memorandum comun care subliniază angajamentul ”de a-şi extinde sprijinul deplin împotriva ameninţărilor la adresa securităţii celorlalte țări”.
Citeste si: VIDEO- Summit-ul NATO de la Madrid ar putea schimba cursul războiului din Ucraina
”Paşii concreţi ai aderării noastre la NATO vor fi conveniţi de aliaţii NATO în următoarele două zile, dar această decizie este acum iminentă”, a precizat președintele Finlandei.
Turcia ceruse ca Suedia și Finlanda să înceteze sprijinul pentru luptătorii sirio-kurzi din gruparea YPG, care este legată de mișcarea PKK, cea care luptă de zeci de ani cu forțele turce și pe care guvernul turc o consideră organizație teroristă.
Suedia și Finlanda, de acord să „coopereze pe deplin cu Turcia în lupta împotriva terorismului"
Cele două țări nordice au convenit să „coopereze pe deplin cu Turcia în lupta sa împotriva PKK” și cu alte grupuri militante kurde, se arată în declarația comună.
Ei au convenit, de asemenea, să ridice embargourile asupra livrărilor de arme către Turcia, care au fost impuse ca răspuns la incursiunea militară a Ankara din 2019 în Siria.
Cele două țări vor interzice „activitățile de strângere de fonduri și recrutare” pentru militanții kurzi și „prevenirea propagandei teroriste împotriva Turciei”, a transmis biroul de presă al președintelui Erdogan.