Angela Merkel şi Emmanuel Macron s-au întâlnit duminică la ora 09:30 (07:30 GMT) cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a decide ce cale ar trebui urmată, după 48 de ore de discuţii care nu au dispus la concesii aşa-zisul grup al "frugalilor", în frunte cu Olanda şi din care mai fac parte Austria, Danemarca şi Suedia, foarte rezervaţi asupra acestui proiect. Finlanda are de asemenea o poziţie apropiată de acestea.

Citeste si: Un fost ministru a murit în închisoare de COVID-19

"Există multă bunăvoinţă(...), însă este de asemenea posibil ca astăzi (duminică) să nu se ajungă la niciun rezultat", a declarat Merkel la sosirea la summit pentru o nouă zi de negocieri pe care ea a calificat-o drept "decisivă". Negocierile din summit s-au împotmolit în special din cauza exigenţelor ridicate de ţările aşa-numite "frugale"- Olanda, Austria, Danemarca și Finlanda, spre marea nemulţumire a capitalelor din sudul continentului.  

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: O studentă vindecată de Covid-19 trage un semnal de alarmă: „Virusul există!”

"Nu pot spune nici acum dacă va fi găsită o soluţie", a insistat Angela Merkel, a cărei ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a UE. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, care susţine acest plan alături de Germania, a atenţionat că un "compromis" nu ar putea fi atins cu preţul ambiţiosului proiect european, potrivit Agerpres.

În pofida "disensiunilor", Macron a apreciat că un acord este încă posibil.

Negocieri dure pe banii UE

Cei 27 de lideri ai UE, întruniți de vineri la Bruxelles, nu au reușit să ajungă la un compromis după două zile de summit și au decis să intre în prelungiri. Șefii de stat și de guvern s-au reîntâlnit duminică la prânz, în speranţa de a depăşi blocajele privind uriaşul plan de relansare post-coronavirus aflat în discuţie.

Citeste si: Andreea Pirui și Daiana de la „Puterea Dragostei”, apariție incendiară în România

Fiind necesară unanimitatea statelor membre, un compromis este foarte greu de găsit în privinţa planului de relansare, însoţit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074 de miliarde de euro.


 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si