Duminică, discuţiile au fost mai aprinse, iar protagonişti au fost preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, şi prim-ministrul Olandei, Mark Rutte. 

Potrivit politico.eu, când Kurz a decis să accepte un apel telefonic şi a părăsit sala de discuţii, Macron a spus: „Vedeţi? Nu îi pasă. Nu îi ascultă pe alţii. Are o atitudine greşită”.

Kurz reprezintă una dintre cele patru ţări care s-au opus propunerilor venite până acum, cerând reducerea dimensiunii bugetului total şi a granturilor date ţărilor pentru a le ajuta să îşi revină de pe urma pandemiei.

„Îşi controlează presa şi basta!”, a mai spus Macron.

Citeste si: Summit UE. Țările nordice propun scăderea pachetului de relansare la 700 de miliarde euro

La miezul nopţii, summitul a intrat în a patra zi, devenind unul dintre cele mai lungi din istorie. Liderii se aflau încă blocaţi legat de chestiunea centrală- dimensiunea fondului de relansare economică propus. 

Discuții până în noapte

Discuţiile au continuat în noapte şi pare că s-au încheiat cu un compromis care ar însemna 375 de miliarde de euro, granturi de redresare, şi 375 de miliarde de euro, împrumuturi.

Franţa şi Germania şi Comisia Europeană propuseseră granturi în valoare de 500 de miliarde de euro.

Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia s-au opus acestei sume.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Liderii europeni au discutat şi despre felul în care vor fi alocaţi banii şi despre posibilitatea unei prevederi care să permită Consiliului European să blocheze fondurile UE către orice ţară care nu va respecta statul de drept.

Discuţiile s-au intensificat

Charles Michel a ţinut un discurs în care a expus numărul deceselor provocate de noul coronavirus şi i-a implorat pe lideri să ajungă la un acord care să trimită un mesaj pozitiv cetăţenilor europeni şi lumii.

„Întrebarea este următoarea: Sunt cei 27 de lideri responsabili faţă de popoarele din Europa capabili să construiască unitate şi încredere europene sau, printr-o lacrimă, vom prezenta o faţă a unei Europe slabe, subminată de neîncredere? De-a lungul negocierilor, i-am ascultat pe toţi, am arătat respect deosebit. Dorinţa mea este să ajungem la un acord şi ca ziarele europene să titreze mâine că UE a reuşit o misiune imposibilă. Asta am pe suflet”, a spus Michel.

Citeste si: Klaus Iohannis, în focul negocierilor pe banii UE: "Sunt moderat optimist. România are încă o șansă" (VIDEO)

Însă ideea că negocierile vor eşua şi în a treia zi a fost vehiculată şi din exterior, de Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene,  care aparent le-a transmis liderilor să nu îşi facă griji legat de o eventuală reacţie adversă pe pieţele financiare dacă nu ajung la o înţelegere până luni dimineaţă, şi de Comisia Europeană, care a trimis infografice care arătau beneficiile apartenenţei la piaţa unică europeană.

„Un grafic face cât o mie de ore de negocieri”, a scris Elisa Ferreira, comisar pe probleme de coeziune şi reforme, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Disputa cea mai intensă a fost legată de dimensiunea fondului de redresare şi a celui pentru granturi şi împrumuturi, finanţat din creanţele comune, propus de Franţa şi Germania în luna mai. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Duminică, Macron şi-a arătat nemulţumirea faţă de opoziţia celor patru ţări. El i-a asemuit pe Rutte şi ceilalţi trei lideri cu Marea Britanie.

„Luaţi locul Marii Britanii la masă! Poate mă credeţi nebun cu granturile mele, OK, dar chiar şi Angela este cu mine”, a spus Macron la un moment dat, amuzându-i pe unii, chiar şi pe cancelarul german, au povestit unii oficiali.

De cealaltă parte, oficialii olandezi şi-au exprimat exasperarea cu privire la prim-ministrul italian Giuseppe Conte care a insistat pe tema mecanismului de administrare care să determine felul în care banii vor fi distribuiţi.

Luni dimineaţă, Sebastian Kurz a scris pe Twitter: „Negocierile dure tocmai s-au încheiat. Putem fi foarte mulţumiţi cu rezultatul de azi. Vom continua după-amiază”. El nu a oferit detalii legat de rezultat.

La o scurtă sesiune de luni dimineaţă, potrivit unor oficiali UE, Charles Michel le-a spus liderilor că va prezenta o nouă propunere: fondul de relansare economică va conţine 390 de miliarde de euro în granturi. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si