Close sidebar
Close sidebar

La ce acord pe energie au ajuns liderii UE. Viktor Orban a obținut o "excepție" importantă pentru Ungaria

Cei 27 de lideri ai statelor UE au convenit la summit-ul de la Bruxelles să favorizeze achiziţiile comune de gaze la nivelul uniunii, cu ideea că acestea rămân "voluntare", dar acoperă cel puţin un nivel-ţintă "obligatoriu" de 15% din obiectivele de umplere a stocurilor UE pentru iarna 2023.

Sorin Negru,

Negocieri intense la Bruxelles pentru prețurile la energie

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Premierul maghiar Viktor Orbán a anunțat vineri că țara sa va fi scutită de orice plafon de preț al gazelor discutat de restul țărilor UE, informează portalul Brussels Morning.

Citeste si: Cine este miliardarul rus care a renunțat la cetățenie din cauza războiului lui Putin

Liderul de la Budapesta a menționat că participanții la summit-ul UE de la Bruxelles au convenit să nu impună un plafon de preț acordurilor de furnizare de gaze naturale pe termen lung, la nivelul întregului bloc comunitar, potrivit Reuters.

„Am primit o scutire de la plafonul prețului gazelor, astfel încât să nu pericliteze securitatea aprovizionării cu gaze a Ungariei”, a transmis Orban pe Facebook.

Premierul Ungariei a subliniat că era necesar ca UE să scutească Ungaria de orice plafon de preț al gazelor.

„Pentru Ungaria acest lucru nu este acceptabil, deoarece rușii au spus deja foarte clar că, dacă se va întâmpla, nu vor mai trimite gaz în Ungaria, ceea ce din perspectiva securității energetice ar fi inacceptabil pentru noi”, a subliniat Orbán.

El a reiterat că orice plafon de preț la nivelul UE ar trebui să excludă Ungaria, amintind că același lucru s-a întâmplat cu petrolul.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Surse: Sociologii vorbesc despre surprize și răsturnări de situație spectaculoase între candidații la prezidențiale- antena3.ro

Relație tensionată între Germania și Franța

Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei au provocat un şoc asupra preţurilor petrolului, gazelor şi energiei electrice. Însă, din februarie, Europa reacţionează lent, slăbită de interesele divergente ale statelor membre.

Dacă, la finalul unor negocieri dure, blocul a dorit să prezinte un front unit, mai rămân numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din săptămânile următoare se anunţă dificile.

"Avem acum o foaie de parcurs foarte bună", a subliniat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a referit la "un acord asupra unui pachet de măsuri" care urmează să fie "tratate cu fineţe".

Citeste si: Europa se confruntă cu un "risc fără precedent" în această iarnă

Dar cancelarul german, Olaf Scholz, a spus clar că, dacă miniştrii energiei nu ajung să se înţeleagă asupra unei versiuni finale, va fi nevoie de un nou summit al şefilor de stat.

Potrivit preşedintelui francez, Emmanuel Macron, mecanismele avute în vedere ar putea fi implementate "la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie". El a estimat că liderii "au trimis pieţelor un semnal foarte clar al hotărârii şi al unităţii (lor)".

Concluziile primei zile de summit UE

Potrivit concluziilor difuzate la finalul întâlnirii, şefii de stat şi de guvern cer Comisiei să le transmită "de urgenţă" "decizii concrete" cu privire la un set de măsuri, inclusiv intervenţii pentru a calma volatilitatea preţurilor la gaze.

Ei au cerut, de asemenea, "accelerarea negocierilor" cu ţări producătoare "fiabile", precum Norvegia şi Statele Unite, pentru a "profita de greutatea economică" agregată a UE, mai degrabă decât să se concureze pe piaţa mondială cu riscul de a alimenta febra preţurilor.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Surse: Sociologii vorbesc despre surprize și răsturnări de situație spectaculoase între candidații la prezidențiale- antena3.ro

Pe lângă o măsură de control al preţurilor en gros în tranzacţiile cu gaze naturale, liderii cer şi un plan specific pentru un mecanism "temporar" care să plafoneze preţul gazului utilizat pentru producerea energiei electrice.

Potrivit Agerpres, acest dispozitiv este deja existent în Spania şi Portugalia, iar Franţa a cerut să fie extins la nivelul întregii Uniuni.

Dar, ca o concesiune făcută Germaniei, acest mecanism va trebui să fie însoţit de garanţii pentru a "evita orice creştere a consumului de gaz". De asemenea, va trebui să împiedice UE să subvenţioneze electricitatea care va fi exportată în cele din urmă către ţările vecine (Norvegia, Regatul Unit, Elveţia).

Întrebat despre cuplul franco-german, motorul cooperării europene care pare să fie în pană, Emmanuel Macron a afirmat că discuţia între patru ochi cu cancelarul german a făcut posibilă "clarificarea multor lucruri".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI