In articol:
A fost pentru prima dată când şefii de stat sau de guvern, purtând mască de protecţie pe faţă, s-au reunit în persoană la Bruxelles după aproape cinci luni, din cauza pandemiei de COVID-19. După şapte ore de discuţii în conclav, ei s-au reîntâlnit la cină puţin după ora locală 21.00,
Potrivit mai multor surse europene, totalul subvenţiilor, ce ar putea fi diminuat, se află în centrul discuţiilor.
Olanda solicită drept de veto
Planul prevede ca banii să fie plătiţi în schimbul unor reforme introduse de ţările beneficiare. Premierul olandez, Mark Rutte, reclamă ca planurile de reformă ale fiecărui stat să fie validate în unanimitate de cei 27, şi nu cu majoritatea calificată. Cu alte cuvinte, el vrea un drept de veto, cerere pe care însă o formulează singur, potrivit mai multor surse.
Citeste si: VIDEO| Zboruri anulate pe Aeroportul Otopeni
"Vestea bună este că nimeni nu a părăsit sala" reuniunii, a comentat o sursă diplomatică. "Toată lumea este constructivă", a subliniat sursa citată de Agerpres. Charles Michel a testat mai multe variante ale propunerii sale de compromis, rod al noilor discuţii, şi un nou proiect ar putea fi prezentat experţilor celor 27 după dineu, a spus o sursă europeană.
Citeste si: Nelu Tătaru explică de ce a crescut numărul de cazuri: „Este normal să avem”
A doua zi de negocieri
Summitul urmează să se reia sâmbătă la orele 11.00 (09.00 GMT). În centrul discuţiilor: un plan de relansare post-coronavirus de 750 de miliarde de euro finanţat printr-un împrumut comun, inspirat dintr-o propunere avansată de cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron.
Citeste si: Angajații sănătoși vor primi șomaj tehnic. Anunț de ultim moment
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Acest plan este alcătuit din 250 de miliarde de euro împrumuturi, dar mai ales din subvenţii de 500 de miliarde de euro, care nu vor trebui rambursate de statele beneficiare. El este însoţit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074 de miliarde de euro.