Summit-ul UE a intrat în prelungiri. Care sunt motivele de blocaj
Cei 27 de lideri ai UE, întruniți de vineri la Bruxelles, nu au reușit să ajungă la un compromis după două zile de summit și au decis să intre în prelungiri. Șefii de stat și de guvern se reîntâlneasc duminică la prânz, în speranţa de a depăşi blocajele privind uriaşul plan de relansare post-coronavirus aflat în discuţie.
Negocierile din summit s-au împotmolit în special din cauza exigenţelor ridicate de ţările aşa-numite "frugale"- Olanda, Austria, Danemarca și Finlanda, spre marea nemulţumire a capitalelor din sudul continentului. Cu puţin după ora 23.00, liderii s-au separat fără un acord. Fiind necesară unanimitatea statelor membre, un compromis este foarte greu de găsit în privinţa planului de relansare, însoţit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a convocat pe şefii de stat sau de guvern duminică la prânz. Însă în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică au fost prevăzute mai multe întâlniri bilaterale şi multilaterale, potrivit unei surse citate de AFP.
Conform altei surse diplomatice, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, au plecat direct în reuniune cu premierul olandez, Mark Rutte.
Cei doi lideri doresc să îl întrebe pe prim-ministrul olandez dacă este în măsură să negocieze duminică asupra punctelor de blocaj, a precizat sursa. Preşedintele Consiliului, Charles Michel, speră să îl convingă pe Mark Rutte cu o nouă modificare a proiectului de compromis, potrivit Agerpres.
Charles Michel a lansat discuţii pe baza unei propuneri revizuite oferind mai multe garanţii celor mai reticente ţări, în frunte cu Olanda, la ideea acestui plan de 750 de miliarde de euro, finanţat de un împrumut în comun.
Premierul italian, Giuseppe Conte, a descris negocierile ca fiind "mult mai dificile decât era prevăzut".
"Olanda şi alţi frugali (Austria, Danemarca şi Suedia) nu înţeleg necesitatea unui răspuns puternic", a deplâns el. "Aşa cum era de aşteptat, este o bătălie grea, o negociere dură, dar mergem în direcţia bună şi asta e cel mai important", a comentat la rândul cancelarul austriac, Sebastian Kurz.
Care sunt "țările frugale" și ce vor
Alături de Olanda, din grupul statelor aşa-numite frugale, care susţin acordarea unui volum cât mai mic de credite nerambursabile pentru ţările afectate mai grav de epidemia de coronavirus, se află Austria, Danemarca şi Olanda. Finlanda are de asemenea o poziţie apropiată de acestea.
"Aşa cum era de aşteptat, este o bătălie grea, o negociere dură, dar mergem în direcţia bună şi a asta e cel mai important", a declarat presei cancelarul austriac Sebastian Kurz.