Close sidebar
Close sidebar

Sunt estimate creșteri accentuate ale prețurilor în comerțul cu amănuntul, până în iunie

Managerii întreprinderilor estimează ă creștere semnificativă a prețurilor din industria prelucrătoare și servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii, precum şi creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, până în luna iunie, potrivit datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică (INS).

Maria Stiuca,

Sunt estimate creșteri accentuate ale prețurilor în comerțul cu amănuntul, până în iunie

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Potrivit datelor publicate de INS, managerii se așteaptă la majorarea prețurilor din industria prelucrătoarea și servicii, dar și o creștere avansată în comerțul cu amănuntul, până în luna iunie.

Creșteri accentuate ale prețurilor în comerțul cu amănuntul, până în iunie

Date INS arată că: „Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”.

Industrie prelucrătoare

Pentru această ramură, managerii din industria prelucrătoare se așteaptă ca în următoarele trei luni să existe o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +11%).

Cu privire la numărul salariaților se estimează o stabilitate, cu un sold conjunctural de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Și pentru prețurile produselor industriale se estimează o creștere în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +21%.

Citește și: Ministrul Gabriela Firea- Anunț despre pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor

Construcţii

În domeniul construcțiilor se va înregistra o creștere a volumului producției pentru următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +21%, potrivit estimărilor din aprilie 2023.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

De asemenea, managerii se așteaptă și la o stabilitate a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de +5%.

În privința preșurilor lucrărilor de construcții se preconizează o mărire a acestora, cu un sold conjunctural de +39%.

Citește și: USR a anunțat că Ministrul Marius Budăi nu va participa la Ora Guvernului de la Senat, unde a fost chemat să spună de ce refuză să taie pensiile speciale

Comerţ cu amănuntul

Managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, stabilitate a activității economice, cu un sold conjunctural +3%,  în domeniul comerțului cu amănuntul.

În același timp, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va crește moderat, cu un sold conjunctural +9%.

Șefii preconizează și o creștere moderată a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de +13%, pentru următoarele trei luni.

De asemenea, se așteaptă și la o creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul, cu un sold conjunctural de +46%.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Cât costă un pepene la tarabele din piață?! Prețul de anul acesta îi va surprinde pe români

Servicii

Potrivit estimărilor pe aprilie 2023, cererea de servicii sau cifra de afaceri va crește moderat în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +6%.

Se preconizează și o stabilitate a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de +2%.

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere, cu un sold conjunctural de +16%.

Citește și: Apa potabilă, mai scumpă în unele zone. Județele care au înregistrat cele mai mari scumpiri

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI