In cartierul Bucurestii Noi muncitorii de la salubrizare robotesc de la prima ora. Sunt zeci de pubele doar pe o singura strada si toate sunt pline ochi.

Printre ambalaje, cutii, sticle si alte gunoaie, isi fac loc, din pacate, si kilograme intregi de alimente. In stare perfect si in termen de valabilitate

Acest domn isi duce traiul cautand pet-uri si doze de aluminiu, pe care le vinde apoi.

Nu se mandreste cu indeletnicirea sa, dar spune ca romanii habar nu au sa aprecieze un trai decent.

„Va dau un exemplu: paine, pe asta o arunca la cos. Deci n-o folosesc. Dar, chiar, asta e buna. E proaspata”, spune barbatul.

Si, dac-ar fi vorba doar de alimentele pe care au dat bani, poate ca omul n-ar fi atat de revoltat, dar ce a mai descoperit prin pubele l-a socat: "Nici nu stiu cum sa va spun, deci ajutoarele astea, la multi le da ori degeaba ori nu merita ca sa le ia. Am gasit de multe ori faina din aia de la Uniunea Europeana. Ulei, chestii din astea, de la UE, aruncate”.

Toate sigilate si departe de termenul de expirare. Semn ca, uneori, ajutorul este prost inteles.

Statisticile oficiale arata ca, la nivel mondial, o treime din alimente sunt pur si simplu aruncate la gunoi. Asta desi ar mai fi putut fi folosite.

Ce inseamna asta? De 3 ori cantitatea necesara de hrana pentru intreaga populatie a globului.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Ca sa iti dai seama cat de multe alimente, inca bune, sunt aruncate de catre romani, e de ajuns sa arunci o privire intr-o pubela de gunoi. Poate parea dezgustator, dar aici se vede ce aruncam: iata cateva bucati de paine, foarte bune de altfel. Chiar bune. Stiu ca am mai vazut o rosie, sper sa nu ma insel. O caserola intreaga, nedesfacuta, de ciuperci, de un kilogram. Cred ca ar fi mancat o familie intreaga din asta.

Nu mai putin de 19 milioane de kilograme de alimente au fost arse in anul 2014. O risipa uriasa, pe care, in sfarsit, autoritatile vor s-o diminueze.

"Avem interesul ca o marfa care este in prag de expirare sa poata fi vanduta la un pret cat mai mic, ca sa plece din magazin", a declarat Nini Sapunaru, presedinte al Comisiei de Agricultura.

Cu alte cuvinte, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere, magazinele ar putea vinde produsele aproape de expirare la preturi modice. Sau ar putea fi donate.

"Transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei limita de consum", sustine deputatul Florin Alexe, initiatorul legii.

Oamenii sunt de aceeasi parere: "Sa le dea, cu cateva zile inainte, sa le duca.

Sunt orfelinate, sunt camine de batrani care, probabil, asteapta."

Dar, pentru asta, e nevoie si de o schimbare a mentalitatii, crede ministrul Agriculturii.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Cred ca vi s-a intamplat si dvs. ca un produs, care sta la pana in 7 grade in raft, sa il gasiti aruncat pe undeva de catre un consumator care l-a luat si a renuntat la el”, a declarat ministruol Agriculturii, Achim Irimescu.

Pana ca acest proiect sa devina, insa, lege am putea apela la tehnologie. Spre exemplu, la acest frigider inteligent.

Se poate adauga un fel de notificare despre ziua in care expira un aliment. Spre exemplu, carnea de porc expira in 5 zile

Aproximativ 2,5 tone de alimente au fost aruncate anul trecut de catre romani. Asta ne claseaza pe locul 10, intr-un top european al risipei.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si