Crearea unei „Superligi” în Europa a produs extrem de multe reacții adverse nu numai din partea fanilor, dar și din partea conducătorilor de cluburi. Noua structură ar duce practic la desființarea actualei Ligi a Campionilor. UEFA a ameninţat imediat cu repercusiuni asupra cluburilor şi jucătorilor care iau parte la proiectul Super League.

Citeste si: Vești proaste: Unul dintre cei mai vechi fotbaliști de la echipa Dinamo a plecat

Presa europeană a dezvăluit luni dimineață numele celor 12 cluburi fondatoare şi noul format. Este vorba de cluburile Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool (toate din Anglia), Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid. 

Alte trei cluburi sunt așteptate să se alăture proiectului. În competiția cu cele 15 mega-cluburi, vor fi invitate anual câte 5 echipe, în funcție de rezultatele din sezonul respectiv. Câștigătoarea Superligii ar primi un premiu uriaș: 400 de milioane de euro! 

Niciun club din Germania și Franța nu s-au asociat mega-proiectului Super League. Informațiile venite pe surse inițial au fost confirmate printr-un comunicat oficial al celor 12 cluburi. Florentino Perez ar urma să ocupe funcția de președinte al Superligii Europene. Andrea Agnelii, preşedintele lui Juventus, a demisionat din funcţia de preşedinte al ECA şi va fi vicepreşedintele Superligii.

Citeste si: Cine este Adrian Ursea, antrenorul lui OGC Nice, echipa momentului în Ligue 1

Superliga de fotbal, un format revoluționar

În comunicatul emis de cluburile fondatoare, acestea îşi exprimă speranţa că vor ajunge la un consens cu FIFA şi UEFA.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene anunţă că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiţii, Super Liga, guvernată de grupările sale sale fondatoare. Cluburile fondatoare speră să se angajeze în discuţii cu UEFA şi FIFA pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru noua ligă şi pentru fotbal în ansamblu”, se arată în comunicat.

Florentino Perez ar urma să ocupe funcția de președinte al Superligii Europene[Sursa foto: Marca.com]

Florentino Perez va fi preşedintele Superligii, iar noua competiţie va avea la start 20 de echipe şi un format revoluţionar. "Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile pentru a-l duce în locul pe care îl merită. Fotbalul este singurul sport global cu patru miliarde de fani şi responsabilitatea noastră ca mari cluburi este să îndeplinim aşteptările suporterilor", a precizat Florentino Perez.

Citeste si: VIDEO -Restricții dure în Grecia care ar putea afecta vacanța de Paște

Preşedintele lui Juventus, Andrea Agnelli, a demisionat din Comitetul Executiv al UEFA şi din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA), care a lucrat la reformele planificate ale Ligii Campionilor.

Co-preşedintele Manchester United, Joel Glazer, va fi vicepreşedinte al Super League. "Prin reunirea celor mai mari cluburi şi jucători din lume pentru a juca pe tot parcursul sezonului, Super League va deschide un nou capitol pentru fotbalul european, asigurând o competiţie şi facilităţi de nivel mondial şi un sprijin financiar sporit pentru piramida mai largă a fotbalului", a afirmat el.

Reacție dură din partea UEFA

UEFA a reacţionat dur şi a ameninţat cu repercusiuni. Înainte ca iniţiativa celor 12 să fie făcută publică oficial, UEFA a reacţionat printr-un comunicat în care a anunţat că jucătorii care ar urma să participa la Superligă ar putea fi suspendaţi din competiţiile internaţionale organizate sub egida forului european şi a FIFA.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

UEFA, federaţia engleză şi Premier League, federaţia spaniolă şi LaLiga, federaţia italiană şi Lega Serie A au aflat că unele cluburi din Anglia, Spania şi Italia ar putea plănui să anunţe înfiinţarea unei aşa-zise Super Ligă.

Dacă acest lucru se va întâmpla, vrem să reiterăm că noi – UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, dar şi FIFA şi toate federaţiile care ne sunt membre – vom rămâne uniţi în eforturile de a opri acest proiect cinic, proiect care se bazează pe interesul propriu al câtorva cluburi într-un moment în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult ca niciodată.

Vom analiza toate măsurile pe care le putem lua, la toate nivelurile, atât judiciar cât şi sportiv, pentru a preveni acest lucru. Fotbalul se bazează pe competiţii deschise şi merit sportiv, nu poate fi altfel.

După cum au anunţat anterior FIFA şi cele şase federaţii, cluburile în cauză vor primi interdicţie de participare în orice altă competiţie la nivel naţional, european sau mondial, iar jucătorii lor ar putea pierde oportunitatea de a-şi reprezenta echipele naţionale.
Le mulţumim cluburilor din alte ţări, în special celor franceze şi germane, care au refuzat să participe. Facem apel la toţi iubitorii fotbalului, suporteri şi politicieni, să ni se alăture în lupta împotriva unui astfel de proiect, dacă va fi anunţat. Acest interes propriu persistent al câtorva durează de prea mult timp. Ce e prea mult e prea mult ”, au transmis oficialii UEFA potrivit Digisport.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si