Superstitii de Sfantul Ilie. Ce nu ai voie sa faci pe 20 iulie
In fiecare an, pe data de 20 iulie, se praznuieste Sfantul Ilie.
In ajunul zilei cand este sarbatorit Sfantul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semanate cu canepa, se dezbracau si, goale, se tavaleau prin cultura, apoi se imbracau si se intorceau acasa. Iar daca in noaptea dinspre Sfantul Ilie ele visau canepa verde, acesta era semn ca se vor marita cu flacai tineri si frumosi. Daca in vis vedeau canepa uscata, se zicea ca se vor marita cu oameni batrani.
Potrivit traditiei, in dimineata zilei de Sfantul Ilie, se culegeau plante de leac, in special busuioc, se puneau la uscat in podurile caselor, sub stresini sau in camari. si tot de Sfantul Ilie, erau adunate plantele intrebuintate la vraji si farmece.
Femeile duceau in aceasta zi busuioc la biserica, pentru a fi sfintit dupa care, intoarse acasa, il puneau pe foc, iar cenusa rezultata o foloseau in scopuri terapeutice, atunci cand copiii lor faceau bube in gura.
- se spune in popor ca diavolii se ascund mai mult in lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit in gospodarie si e bine sa nu se ascunda nimeni sub un carpen, pe vreme de furtuna.
- daca in ziua de Sfantul Ilie este furtuna, nu trebuie sa se deschida nici usile nici geamurile caselor, ca nu cumva sa se ascunda vreun diavol ce fuge de furia Sfantului.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- in unele zone din Moldova, se mananca grau nou fiert, cu miere. Daca graul nu a fost treierat pana in ajunul acestui praznic, femeile isi pun hainele de sarbatoare si merg sa secere cativa snopi de grau pe care apoi ii scutura de boabe, piseaza graul si il fierb pentru a-l consuma cu miere.
- in alte zone se mananca fructe proaspete, pentru a fi sanatos tot anul ce va urma. Merele nu se consuma decat dupa ce au fost duse la biserica. Se spune ca acela care musca din mar inainte de a fi sfintit va avea parte dupa moarte numai de mere si, cand va dori sa le atinga, vor disparea. Merele sfintite vor deveni de aur pe lumea cealalta, scrie libertatea.ro.
- fetele nemaritate se duc pe ascuns in lanurile de canepa si se tavalesc goale prin roua.
Daca noaptea vor visa canepa verde inseamna ca se vor marita cu baieti tineri, iar daca vor visa canepa uscata se vor marita cu cineva mai in varsta.
in dimineata acestei zile se culeg plante de leac, in special busuioc, care se pune la uscat in podurile caselor, sub stresini sau in camari. Tot acum se culeg si plantele intrebuintate la vraji si farmece.
- se crede ca, daca tuna de Santilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.
- in aceasta zi nu se lucreaza de teama pagubelor (trasnete, ploaie, grindina).
- tot azi se strange mierea din stupi, se duc fagurii la biserica spre binecuvantare si se impart de pomana.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ca divinitate solara si meteorologica, Sfantul Ilie provoaca tunete, trasnete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile si hotaraste unde si cand sa bata grindina.
Sarbatoarea proorocului Ilie Tesviteanul este si ziua Aviatiei Romane, acest sfant fiind considerat, incepand din 1913, ocrotitorul si patronul aviatorilor.
130.000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Ilie.