Superstiții la solstițiul de vara. În noul an, solstițiul de vară se va sărbători la data de 21 iunie 2022, aceasta fiind ziua cea mai lungă din an.

Citeste si: Când este solstițiul de vară 2022? Va fi cea mai lungă zi din an

Deoarece soarele se află la cea mai mare înălțime, mai exact la culminația de 67° 52' deasupra orizontului, soarele va lumina pentru mai bine de jumătate de zi.

Astfel lumina astrului se va afla pe cer pentru o durată de aproximativ 15 ore și 32 de minute, iar noaptea nu va avea decât 8 ore și 28 de minute de întuneric.  

Ce reprezentație are, în popor, solstițiul de vară

Solstiţiul de vară 2022 este asociat la noi cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută popular sub denumirea de Drăgaica, şi care se celebrează pe data de 24 iunie. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În mitologia românească, Sânzienele sunt zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, cunoscute ca zâne rele.

Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie.

Tot pe 24 iunie, creștinii sărbătoresc și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorului, sărbătoare importantă trecută în calendar ortodox 2022.

Superstiții la solstițiul de vară

Fata care pune floarea sub căpătâi în noaptea de sânziene îşi vede în vis ursitul, femeia care îşi înfăşoară mijlocul cu tulpini de sânziene este ocolită de dureri de şale în timpul secerişului, fecioarele şi nevestele care o poartă în sân sau în păr sunt atrăgătoare şi drăgăstoase.

Întrucât sărbătoarea Sânzienelor se suprapune peste solstiţiul de vară, moment important în derularea timpului calendaristic, aceasta era însoţită de numeroase practici de divinaţie, de prospectare magică a ceea ce se va întâmpla în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citeste si: Solstiţiu de vară 2022: Pe ce dată pică şi ce tradiţii respectă românii

Tehnica cea mai obişnuită consta în împletirea din flori, în special din flori de sânziene, a unei coroniţe şi aruncarea ei pe casă sau în oborul vitelor. Cununa de Sânziene care împodobeşte Drăgaica în timpul dansului său nupţial are aceeaşi semnificaţie cu colacul din făină de grâu pus de naşă pe creştetul miresei în timpul colăcăriei (înainte de pornirea alaiului nunţii la biserică) şi cu cununile împărăteşti puse de preot pe capul mirilor în timpul cununiei creştine: transferul fertilităţii divine de la un substitut al sacrului (colacul, cununa) la omul profan.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si