Noul Regulament al Comisiei Europene care a intrat în vigoare interzice administrarea unei doze mai mari de 3 mg de monakolină.

Citeste si: VIDEO- Criză de antibiotice. Pacienții sunt nevoiți să se plimbe la mai multe farmacii pentru a găsi medicamentele de care au nevoie

Solicitarea vine după ce oamenii de știință au descoperit că pot apărea reacții adverse dacă această substanță este consumată în doze mai mari și în combinație cu alte medicamente.

Situația, care este una destul de îngrijorătoare, a fost sesizată de mai multe țări din Uniunea Europeană. 

Consumul în cantități mari duce la probleme digestive, hepatice sau ale sistemului nervos central

Monakolina K, administrată în cantități mari, dar și împreună cu alte medicamente, poate duce la probleme digestive, hepatice sau ale sistemului nervos central. 

”Autoritățile europene, care sunt îndreptățite pe siguranța alimentară au considerat ca monakolina sub forma de lactona este identica cu lovastatină, o substanță activă din mai multe medicamente autorizate în spațiul UE”, a declarat președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Răzvan Mihai Prisada.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Se anunță scumpiri în lanț în România. Vezi care sunt produsele care vor avea prețurile crescute odată cu aplicarea noilor măsuri fiscale

Comisia Europeană a interzis consumul unei doze mai mari de 3 miligrame de monakolina k, pentru a evita posibibilele reacții adverse. Aceste modificări au fost implementate după ce mai multe țări europene au semnalat probleme care ar fi apărut în urma consumului produselor care conțin această substanță. 

”Exista un regulament european adoptat pe 1 iunie, acest an, care a intrat in vigoare pe 12 iunie, care modifică o reglementare deja in vigoare, în ceea ce privește cantitatea maximă de aport de monakoline din orezul fermentat cu drojdie roșie”,  a mai adăugat Răzvan Mihai Prisada. 

Cine nu are voie să consume substanța monokolina k

Conform Comisiei Europene, recomandările privind consumul de monakolina k trebuie să se regăsească pe etichetele produselor ce conțin această substanță. 

Monakolina nu trebuie sa fie administrata, indiferent de cantitate, femeilor însărcinate, celor care alăptează, copiilor sub 18 ani sau persoanelor care au peste 70 de ani. Aceasta este o cerință suplimentara, obligatorie, impusă de Comisia Europeana. 

Modificările impuse de reprezentanții Comisiei Europene sunt obligatorii şi sunt impuse tuturor statelor membre. 

Citeste si: Clanurile românești s-au îmbogățit în Germania din alocații. Românii opreau copiilor cardurile de alocație și îi trimiteau înapoi în țară


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si