Surimi. Ce este, de fapt, acest produs pe care îl găsim la raionul de fructe de mare din supermarketuri. Din ce e făcut
Surimi a devenit extrem de populari în ultimii ani și în România. Se găsește mereu la raionul de fructe de mare din supermarketuri. Dar știi ce este, de fapt?
Surimi. Este un produs originar din Japonia cu mai multe secole în urmă. Este un ingredient alimentar format din proteine din peşte, în general dintr-un un soi mai ieftin.
Tehnica de preparare surimi s-a dezvoltat în Japonia în 1974-1975, care a reprezentat piatră de temelie pentru globalizarea de surimi. Statele Unite au început să fabrice surimi "crabstick" în 1981 şi are pe piaţă actuală o producţie de aproximativ 200 de milioane de lire sterline.
Prin urmare SUA deţine supremaţia în fabricarea de surimi.
Surimi poate fi preparat din orice specie de peşte, însă cele mai des utilizate tipuri de peşte sunt Alaska Pollock (Cod negru de Alaska) şi Pacific Merlan (Merlin de Pacific sau peşte spadă).
Alaska Pollock este însă cel mai apreciat pentru caracteristicile sale nutriţionale, durabilitate, dar şi de puritatea apelor în care înoată.
Pentru a pregăti un kilogram de surimi, sunt necesare cinci kilograme de peşte.
Surimi conţine sau ar trebui să conţină în jur de 40-45% carne de peşte.
Alte ingrediente includ apă, agenţi de îngroşare, zahăr, sare, ulei, arome, vin de orez şi aditivi sub formă agenţilor de umezire.