Război declanșat de Rusia în Ucraina. Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru joi la ora 11.00 o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Citeste si: Un avion militar ucrainean a fost interceptat în zona aeriană a României. A fost escortat până la Baza 95 aeriană Bacău

Pe ordinea de zi a ședinței a fost inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Citeste si: Război Rusia- Ucraina, 24 februarie 2022: Cele mai noi ştiri- LIVE UPDATE

UPDATE 11.00. Primele imagini de la ședința CSAT

Război declanșat de Rusia în Ucraina. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi dimineaţă o  operaţiune militară specială în regiunea ucraineană Donbas, el afirmând că scopul este apărarea civililor care sunt "ţinta abuzurilor şi genocidului regimului de la Kiev".

Atacurile Rusiei nu se limitează însă la cele două republici separatiste. Presa occidentală a prezentat o listă de oraşe şi zone din Ucraina, pe care se află inclusiv capitala, Kiev, în care au fost auzite explozii.

UPDATE. Discursul integral al lui Klaus Iohannis după ședința CSAT

Vă prezentăm în continuare discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

"Bună ziua! Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran.

Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil.

România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești.

În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomația să prevaleze.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat și european și a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situației de la granițele Ucrainei.

Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea rațiunii să învingă. Singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatică.

Dragi români,

Știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun  român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. 

Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea

și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

Încă din 26 ianuarie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării,  am analizat toate scenariile posibile și am luat măsurile necesare pentru a fi pregătiți indiferent de evoluția situației.

Am discutat și acum, în cadrul ședinței de astăzi a CSAT despre ultimele evoluții și măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situații de criză majoră.

România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina.

Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere.

În acest context tensionat, se impune fără doar și poate consolidarea consistentă a Flancului Estic.

Forța noastră este în primul rând aceasta: suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete!

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În aceste momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean, către toate femeile, bărbații și copiii ucraineni, obligați să trăiască în teroare, victime inocente și colaterale ale unui război pe care nu îl înțeleg și nu și l-au dorit. 

Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizioniști ai istoriei trebuie să știe că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult.

Noi, națiunile democratice, suntem aici și nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile și tot ce am construit până acum.

Vă mulțumesc!", a declarat Klaus Iohannis, joi 24 februarie.

Comunicatul de la Cotroceni privind ședința CSAT

"Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării
Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 24 februarie 2022, începând cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.
La finalul ședinței CSAT, Președintele României, Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă", se spune în comunicatul transmis de la Palatul Cotroceni.

Război Rusia-Ucraina. Klaus Iohannis a condamnat dur atacul Rusiei în Ucraina 

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, joi, pe Twitter, după atacul lansat de Rusia asupra Ucrainei. Președintele spune că agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii.

”Condamn ferm, în numele României,  agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii.

Aceasta va primi cea mai puternică reacţie din partea comunităţii internaţionale provocând consecinţe ample şi cele mai mari costuri”, a scris  preşedintele României Klaus Iohannis, pe Twitter.

”O nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional”

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Această conduită, care urmează recunoaşterii ilegale de către Federaţia Rusă a „independenţei” autoproclamatelor republici separatiste din Doneţk şi Luhansk, părţi componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional, în mod special a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilităţii frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forţei în relaţiile internaţionale”, a transmis Administraţie Prezidenţială.

Citeste si:  Breaking News: Vladimir Putin a trimis armata în Ucraina. O operaţiune militară specială în regiunea Donbas din Ucraina. Explozii puternice în mai multe regiuni

Potrivit sursei citate, România, alături de întreaga comunitate internaţională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relaţiilor internaţionale şi însăşi ordinea actuală de drept internaţional.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si