Ordonanța de urgență HG 807/2014 dată de guvernul Orban care vizează sprijinul investițiile străine directe are, așadar, ca efect condamnarea companiilor autohtone în favoarea companiilor străine și disponibilizarea a sute de oameni.  

Un astfel de exemplu ar fi, după datele publice, cazul parteneriatului Karcher – Electroargeș care se încheie în favoarea companiei germane și în detrimentul companiei românești. Karcher hotărăște, ca și cauză al acordării unor ajutoare de stat prin care a fost în măsură să-și dezvolte propriile unități de producție, încetarea, începând cu anul 2021, a relației contractuale cu Electroargeș, după mai bine de 18 ani de

colaborare. 

Prin simpla susținere financiară din partea statului, CER Cleaning Equipment SRL (subsidiara a Karcher) a ajuns în poziția de a elimina Electroargeș de pe piață și de a contribui, așadar, la disponibilizarea a sute de oameni. 

Citeste si: Tânărul de 15 ani, acuzat de incendiul de la blocul din Constanța, a fost arestat preventiv

Angajații Electroargeș consideră că e vina grupului Karcher

,,Motivul disponibilizărilor este unul foarte simplu. Timp de 20 ani am produs aspiratoare pentru firma Karcher. Ne-am sacrificat zile, sâmbete, sărbători ca să fim corecți și să onorăm comenzile la timp. Ei au fost “un pic mai deștepți” ca noi. Au investit în două unități de producție, iar nouă, în schimb, ne-au tăiat comenzile. Odată cu tăierea producției au început și disponibilizările.” a precizat unul dintre angajații Electroargeș.

Citeste si: VIDEO| Imagini incredibile în Brăila. Un bărbat a furat pulpa de porc dintr-un centru comercial abia deschis

Karcher ar fi încălcat termenii prin care a beneficiat de ajutorul dat de stat

Având expertiza și cunoașterea mediului de lucru de la Electroargeș, Karcher hotărăște să transfere în propria ”grădină” toată producția de aspiratoare profesionale, care până atunci erau produse de către compania românească.

Consorțiul german Karcher notifică compania românească Electroargeș încă din anul 2016, ceea ce produce efecte dezastruoase imediate în prețul acțiunilor Electroargeș de la Bursa de Valori București.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Așadar, acest avantaj concurențial pe care legea H.G. nr. 807/2014 îl impunea ca fiind interzis prin acordarea finanțării era ignorat de Karcher prin transferul la o companie subsidiară, demonstrând practic cum ajutorul de stat a condus la închiderea unei activități similare cu Electroargeș, afectând mediul concurențial.

Conform textului din Ghidul Solicitantului, condițiile sunt foarte clare privind “Impactul acordării ajutorului de stat asupra mediului concurențial”.

Karcher a beneficiat astfel de ajutor de stat deși ar exista concurență directă între subsidiara acesteia CER Cleaning Equipment SRL și Electroargeș pentru a fabrica produsele marca Karcher, care, în principiu, afecta posibilitatea acestei din urmă societăți de a beneficia de ajutor de stat, în măsura în care acordarea acestuia ar fi afectat pe Electroarges, din moment ce H.G. nr. 807/2014 impunea condiția ca prin ajutorul de stat să nu fie afectată concurența.

De asemenea, pentru cea de-a doua fabrică Karcher din localitatea Curtea de Argeș pe care o deschide în octombrie 2021, Karcher a accesat în anul 2019, încă un ajutor de stat în baza H.G. nr. 807/2014, în valoare de 7.180.000 Euro.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: VIDEO| Zeci de mii de muncitori asiatici vin în țara noastră în fiecare an. Angajații veniți din Sri Lanka, Nepal sau Filipine petrec Crăciunul în stil românesc 

Care este rezultatul

Karcher dezvoltă două noi unități cu sprijinul financiar al statului român, prin care ajunge la o cifră de afaceri de 110 mil. de euro în 2021 și estimează că va ajunge la 170 de mil. de euro în 2022. Ca o strategie de utilizare a know how-ului, a specialiștilor, a resurselor și angajând ca director general pe zona României a domnului Ion Bican, după ce acumulase o experiență anterioară de 14 ani în cadrul Electroargeș, Karcher își elimină fostul partener pe care își baza producția atât din relația contractuală cât și din mediul concurențial.

Electroargeș, în schimb, care prin clauza anterioară de restricție de concurență, s-a bazat pe producătorul german ca principal motor al producției, pierde principalul client, care se dezvoltă prin suplimentul financiar oferit de stat, fiind nevoit să renunțe la 500 de angajați, scade dramatic la Bursa de Valori București (simbol bursier ELGS) și încheie anul 2020 cu rezultate mult sub așteptări.

Citeste si: Perioada de izolare pentru persoanele testate pozitiv de COVID-19, în Anglia, va fi de 7 zile


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si