Peste 300 de copii din trei țări au murit după ce au consumat sirop de tuse contaminat cu substanțe chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel.

Cei mai afectați sunt copii mai mici de cinci ani, conform raportului OMS 

OMS a declarat că decesele sunt legate de siropurile de tuse eliberate fără prescripție medicală pe care copiii le-au luat pentru boli comune și care aveau un conţinut ridicat de dietilen glicol şi de etilen glicol.

Citește și: Ninsoarea face ravagii în Europa. Zăpadă de 1 metru și localități lăsate fără curent

În decursul ultimelor luni, cel puţin şapte ţări au semnalat incidente în care au fost implicate siropuri pediatrice împotriva tusei eliberate fără reţetă, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un comunicat.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Criză de ouă: oamenii și-au cumpărat găini, iar cererea a crescut cu 190% în ultima lună

Decesele copiilor din cauza leziunilor renale acute au început în iulie anul trecut în Gambia, urmate de cazuri în Indonezia și Uzbekistan. Conform raportului OMS,  cele mai multe decese s-au înregistrat în rândul ”copiilor sub cinci ani”. 

Ce măsuri ar trebui luate

OMS a emis avertizări referitoare la siropurile fabricate de companiile indiene Marion Biotech şi Maiden Pharmaceuticals şi a îndemnat statele să-şi sporească eforturile pentru depistarea şi retragerea din circulaţie a tuturor medicamentelor contaminate.

Citește și: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă huiduți la ceremoniile de la Iași: nu au mai dansat în „Hora Unirii”

Organizația Mondială a Sănătății OMS susţine că ”nu este vorba despre incidente izolate” şi solicită ”măsuri imediate şi coordonate”. 

Citește și: Se anunță iarnă în toată țara. Elena Mateescu spune că vom avea parte de zile autentice de iarnă

Fabricanţii de medicamente ar trebui'' să cumpere doar excipienţi de calitate farmaceutică şi doar de la furnizori acreditaţi'', a subliniat OMS.

De asemenea, Companiile farmaceutice trebuie să ţină o evidenţă completă a achiziţiilor pe care le fac, să efectueze ”teste exhaustive” ale ingredientelor înainte de a le utiliza şi să furnizeze certificate care atestă calitatea produsului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si