Femeile care doresc să se pensioneze anticipat o pot face cu 5 ani înainte de termen, condiția fiind ca stagiul de cotizare să fie cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nici o altă reducere din lege.

Tabel pensii
Așa arată tabelul cu vârste de pensionare și stagii de cotizare

Stagiul complet pentru femei, conform legii, este de 35 de ani, vârsta standard fiind de 63 de ani, valori care însă vor intra în vigoare până în 2030.

Pentru 2020, vîrsta de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 3 luni, iar stagiul complet trebuie să fie de 31 de ani și 3 luni. O femeie care vrea să iasă la pensie anticipat în  2020, trebuie să aibă un stagiul de cotizare total de 39 de ani și 3 luni, respectiv cei 31 conform legii la care se adaugă cei 8 ani suplimentari.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Cum se calculează impozitul pe venit pentru anul 2021

Citeste si: Ce salariu are, de fapt, un primar de sector din București 

Citeste si: Ce pensie va încasa un primar care a avut cel puțin un mandat la primăria unui oraș important din România

Tabel pensie
În tabelele de pe site-ul Ministerului muncii sunt trecute anii și lunile de naștere

La finalul lui 2020, femeile care ies la pensie trebuie să aibă o vechime de 39 de ani și 5 luni 

În cazul pensionării la sfârșitul lui 2020, femeile trebuie să aibă o vechime de 39 de ani și 5 luni. Un avantaj foarte important al pensionării anticipate este că pensiile nu suferă nicio penalizare în condițiile în care sunt îndeplinite toate cerințele legii la momentul la care se îndeplinesc condițiile pentru pensionarea pentru limită de vârstă.

Pe site-ul Ministerului Muncii există un tabel cu vârstele standard de pensionare și stagii complete de cotizare pentru femei. Astfel, pentru o femeie născută în februarie 1962, vârsta standard de pensionare este 62 ani și 2 luni, iar stagiul complet de cotizare de 32 ani și 6 luni. Prin reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani rezultă că, începând cu împlinirea vârstei de 57 de ani și 2 luni, persoana în cauză va putea solicita pensia anticipată, însă doar dacă la momentul solicitarii, va face dovada realizării unui stagiu de cotizare de cel puţin 40 ani și 6 luni (32 ani și 6 luni/stagiul complet de cotizare prevăzut de lege+ 8 ani).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si