Talibanii, cei care sunt acum noii stăpâni ai Afganistanului, dau asigurări că nu se vor răzbuna pe cei ce au colaborat cu occidentalii şi că drepturile femeilor vor fi respectate. Cu toate acestea, mii de afgani speră să se refugieze în Occident, de teama regimului dur al islamiştilor.

Femei și copii bătuți în aeroportul din Kabul

Potrivit The Guardian, "Pasajul liber" promis de talibani, către Aeroportul Internațional din Kabul, pentru cei care vor să părăsească țara, pare a fi subminat de relatări privind femei și copii ce au fost bătuți în punctele de control ale talibanilor.

Citeste si: Purtătorul de cuvânt al talibanilor: Vălul, obligatoriu, dar nu şi burqa

Deși americanii controlează aerodromul și clădirile din jur, talibanii sunt cei care monitorizează și verifică persoanele ce vin către aeroport, iar unii au fost întorși din drum în anumite puncte de trecere. Există și relatări potrivit cărora un copil și o femeie au fost loviți la cap într-un astfel de punct de trecere controlat de talibani, mai scrie The Guardian.

Români evacuați din Afganistan

Aeronava Forţelor Aeriene Române a plecat spre Kabul de îndată ce s-au primit autorizaţiile de survol de la cele 12 ţări de pe traseu. La bord se află şi o echipă a Forţelor de Operaţiuni Speciale, pentru a se asigura că toţi cei 27 de români rămaşi în Afganistan vor ajunge cu bine acasă.

Românii se întorc acasă[Sursa foto: Captură video]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Forţele Aeriene Regale Britanice au interceptat o aeronavă a Federaţiei Ruse, deasupra Mării Negre

De asemenea, un aparat Spartan este pregătit să decoleze pentru a-i repatria pe românii care au părăsit deja Kabulul cu avioane ale aliaţilor din NATO.

16 dintre ei se află acum în Dubai, de unde vor ajunge în Marea Britanie.

Mii de afghani refuză să mai trăiască în Afganistan

Dar nu numai cetăţenii străini aşteaptă să părăsească Afganistanul. În aceeaşi situaţie se află mii de afghani, care refuză să trăiască într-un regim de teroare. Disperarea este atât de mare, încât- la bordul avioanelor NATO- capacitatea de îmbarcare este depăşită chiar şi de trei ori.

Afghani[Sursa foto: Captură video]

Afganii care au plecat de acum câţiva ani în ţară ştiu foarte bine ce se va întâmpla de acum încolo.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si