Un bărbat de etnie romă a murit în străinătate. Polițistul i-a pus genunchiul pe gât, la fel ca în cazul lui George Floyd
Un tânăr de etnie romă a fost ucis în Cehia. El a fost călcat pe gât de către un polițist ce încerca să îl imobilizeze. Cazul lui se aseamănă cu cel al afro-americanului George Floyd.
Un tânăr de etnie romă din Teplice, Cehia, a fost reținut de polițiști. Intervenția violentă a oamenilor legii l-a lăsat fără suflare, însă. Bărbatul a fost imobilizat minute bune, cu genunchiul pe gât. La fața locului a ajuns și o salvare care l-a preluat pe tânăr. Individul a murit în urma asfixierii.
Pentru a scăpa, oamenii legii au declarat că bărbatul a murit din cauza consumului de droguri, nu a felului în care a fost imobilizat. Cazul tânărului a fost catalogat ca fiind tras la indigo cu cel al bărbatului afro-american, George Floyd. Americanul a fost omorât de un polițist în același fel, în timp ce i se ținea cu putere un genunchi pe gât.
Caz șocant în Cehia
Videoclipul cu tânărul rom imobilizat de agenții poliției a făcut înconjurul lumii. În imagini se vede cum trei polițiști au intervenit împotriva unui bărbat de etnie romă care încearcă să scape de sub ei.
Un ofițer ține picioarele bărbatului, iar altul îngenunchează pe gât câteva minute. Un al treile agent îi pune cătușele tânărului care se aude țipând încontinuu. Martorii încearcă să intervină verbal, spunând că nu este normal ceea ce oamenii legii fac chiar sub ochii lor.
O femeie a țipat: „Îl sufocă!”, însă un bărbat îi dă replica spunând că asta e treaba lor. Potrivit unui raport al polițiștilor, intervenția a avut loc după ce un echipaj a fost chemat la locul altercației dintre doi consumatori de droguri ce păreau a fi violenți.
O salvare a ajuns la fața locului, iar tânărul se afla și sub influența drogurilor. În ciuda eforturilor medicilor tânărul a decedat. Anumiți martori susțin că omul nu a murit din cauza drogurilor, ci din cauza intervenției violente a oamenilor legii.
„Nimeni, nici măcar din unitățile de poliție, nu are dreptul să intervină cu o forță disproporționată care face ca o persoană să-și piardă viața la scurt timp după aceea, chiar și dacă e o
persoană care ar putea fi dependentă de droguri sau să aibă alte afecțiuni negative, patologice. Nu ar trebui ca publicul să fie sigur că unitățile de poliție vor fi au fost profesioniste și au folosit forță proporțională în intervenția lor?”, a ăntrebat Emil Voráč, directorul organizației Khamoro ce apără drepturile romilor.
Americanul George Floyd a trecut prin același lucru. El a murit la 46 de ani, în luna mai a anului trecut.
Decesul lui a dus la proteste de amploare peste tot în lume, nu doar în SUA. Populația, nemulțumită de rasismul și violența poliției, a ieșit în stradă și a participat la numeroase manifestații, unele dintre ele furibunde.
În urma decesului afro americanului, agentul de poliție Derek Chauvin, acuzat că l-a ucis prin asfixiere, a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare, fiind, în prezent, în spatele gratiilor.