VIDEO - Țânțari purtători de boli pot ajunge în România. Cum ne putem proteja?
Mai multe specii de țânțari care pot îmbolnăvi oamenii se îndreaptă către România. Specia Aedes este foarte aproape de România.
Specia asiatică de țânțari, Aedes albopictus, cunoscută ca purtătoare de mai multe virusuri, se îndreaptă către Europa de vest și de nord. Cauza este încălzirea globală.
Țânțarul negru asiatic este pe cale de a se instala în Europa, chiar și în România. Ciupitura lăsată de țânțarul Aedes poate provoca infestarea cu virusurile dengue, febra galbenă, chikungunya, zika sau West Nile.
West Nile este un virus care nu se arată, dar poate cauza o boală neurologică fatală la oameni. Chiar dacă 80% nu manifestă simptome de infestare, erupțiile cutanate, vărsăturile, durerile musculare și de cap, și febra sunt motive pentru care medicii îndeamnă oamenii să meargă la doctor.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În Uniunea Europeană, anul trecut, au fost înregistrate 1.133 de cazuri umane și 92 de decese de infecție cu acest virus. Printre țările unde au fost detectate infestările cu virusul West Nine se regăsesc Italia, Grecia, România, Germania, Ungaria, Croația, Austria, Franța, Spania, Slovacia și Bulgaria.
Citește și: Țara în care nu există țănțari. Oamenii se bucură de lipsa acestor insecte
ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control)- Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor recomandă oamenilor să elimine consumul de apă din zonele prielnice țânțarilor și să utilizeze protecție adecvată pentru a evita contacul cu țânțarii: haine care să acopere pielea, creme, spray-uri.
Se recomandă evitarea odihnirii în zonele în care sunt sau pot apărea țânțari.
Căldura în exces, zonele unde au avut loc inundații, dar și locurile cu umiditate în exces sunt factorii care determină apariția și înmulțirea țanțarilor, indiferent dacă sunt sau nu purtători de boli.Citește și: ”Țânțarii financiari” ne lasă fără bani