Țânțarul comun din Europa a dezvoltat o rezistență puternică la insecticide, potrivit unui studiu recent realizat de Institutul de Medicină Tropicală din Anvers (ITG), potrivit agenției Belga, relatează news.ro

Rezistența dezvoltată de țânțar va împiedica lupta împotriva răspândirii febrei West Nile, arată centrul de cercetare.

Citește și: EXCLUSIV: Cât de periculos este virusul West Nile?/ Medic: ”Principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor”

Țânțarul comun a devenit rezistent la insecticide

Numeroase țări au semnalat cazuri ale țânțarilor rezistenți la insecticide. Cercetările ITG au confirmat rezistența sa la mai multe insecticide comune precum permetrinul, deltametrinul, malationul, bendicocarbul și DDT.

Pentru experiment, țânțarii au fost expuși la insecticidele menționate anterior timp de 24 de ori, iar mai puțin de 90% dintre ei au murit după acest interval de timp.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„În faţa acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacţia este adesea de a dispersa insecticide. Dar, odată cu această rezistenţă, acest mijloc de control nu va mai fi o opţiune, iar noi vom fi mai vulnerabili", avertizează centrul de cercetare.

Acum, centrul de cercetare studiază măsuri de combatere a țânțarilor, dar și controlul biologic și inteligența artificială.

Cât de periculos este virusul West Nile?

Tudor Ciuhodaru, medic la UPU Iași, a explicat ce presupune infectarea cu virusul West Nile.

„De reținut este că principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic, atingere sau sărut! Transfuziile pot fi o sursă de infecție. Practic orice persoană, indiferent de vârstă înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă.

90% dintre cei infectați nu prezintă simptome însă manifestările pot fi diverse începând de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.

Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente”,  a explicat medicul de la UPU Iași, pentru Știrile Kanal D.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Țânțari purtători de boli pot ajunge în România. Cum ne putem proteja?

Cum prevenim virusul West Nile?

„Prevenția rămâne cea mai bună alternativă. Așadar, evitați înțepăturile de țânțar, chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp. Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele.

Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele. Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție. Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor. Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa din jurul caselor și din subsolurile blocurilor”,  a mai explicat Tudor Ciohodaru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si