”Probabil că vom continua să mai administrăm prime doze până la începutul lui iunie, iar apoi asta e tot(...). (Vacinul anticovid) AstraZeneca va fi abandonat”, a anunţat într-o emisiune televizată la postul privat Puls 24, luni seara târziu, ministrul austriac al Sănătăţii Wolfgang Mückstein.

În afară de întârzieri repetate în livrări care au condus la deschiderea de către Comisia Europeană (CE) a unei proceduri împotriva laboratorului farmaceutic suedezo-britanic, ministrul austriac a scos în faţă reticenţa populaţiei, din cauza unor tromboze rare dar grave pe care vaccinul AstraZeneca-Oxford le provoacă.

Citeste si: Florin Cîţu: „5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie. România, ştiu că putem!”

Ministrul austriac, un medic de profesie, apreciază că este vorba despre un ”vaccin sigur care oferă o protecţie mare”, la fel ca Agenţăia Europeană a medicamentului (EMA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care considerăcă beneficiul vaccinului este mai mare decât riscul.

Austria a comandat vaccinuri pentru următorii 2 ani

Austria, țara în care o treime dintre cei 8,9 locuitori au fost vaccinaţi până în prezent cu o doză de vaccin împotriva covid-19, a comandat deja milioane de vaccinuri pentru 2022 şi 2023 şi mizează în principal pe vaccinurile BioNtech-Pfizer şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN-ului mesager.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]

La jumătatea lunii aprilie, Danemarca a decis să renunţe la vaccinul AstraZeneca-Oxford, devenind prima ţară din Europa care renunţa la acesta. Totodată, în luna mai 2021, Norvegia i-a urmat exemplul. De asemenea, majoritatea statelor membre UE continuă să folosească vaccinul AstraZeneca, însă au limitat vaccinarea cu acest ser în funcţie de vârstă.

Citeste si: Românul vaccinat cu 3 doze de Pfizer vroia să o facă și pe-a patra! Ce a pățit după

Două morți în Franța provocate de vaccinul AstraZeneca

Pe de altă parte, patru noi tromboze atipice în urma vaccinării cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford- două soldate cu moartea- au fost înregistrate în Franţa, în perioada 23 aprilie-6 mai, au anunţat autorităţile sanitare franceze.

De la începutul vaccinării cu acest vaccin, s-au înregistrat ”34 de cazuri şi 11 morţi” din cauza unor tromboze, la un total de peste 4.068.000 de vaccinări efectuate până la 6 mai, a anunţat luni Agenţia franceză a medicamentului (ANSM).

Cele patru cazuri au fost înregistrate la două femei în vârstă de 60 de ani şi la doi bărbaţi în vârstă de 50 de ani.

Doi dintre ei au prezentat tromboze venoase cerebrale, unul o tromboză digestivă, iar unul o tromboză profundă şi o embolie pulmonară, precizează ANSM în al 11-lea raport de farmacovigilenţă al vaccinului AstraZeneca-Oxford.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si