VIDEO- Țara în care trăiesc 4 milioane de români aprobă o taxă excepțională de 40% pentru bănci
Încasările din taxa pe veniturile din dobânzi vor fi folosite pentru a ajuta titularii de credite ipotecare și pentru a reduce impozitele.
Italia a anunțat o taxă unică de 40% pe profitul neprevăzut al băncilor locale, care au fost acuzate că au obținut profituri suplimentare de miliarde de euro din creșterea ratelor dobânzilor, informează The Guardian.
Guvernul italian, care a aprobat taxa neașteptată în cadrul unei ședințe de guvern luni seară, a declarat că intenționează să folosească veniturile pentru a sprijini deținătorii de credite ipotecare și pentru a reduce taxele, într-un moment în care creșterea ratelor a pus
Citește și: Ce tipuri de garanții sunt acceptate de bănci în vederea acordării unui credit?
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Decizia, despre care analiștii au spus că ar putea forța băncile să dea în total până la 4,9 miliarde de euro (4,2 miliarde de lire sterline) statului, a dus la prăbușirea acțiunilor băncilor. Acțiunile celei mai mari bănci italiene, Intesa Sanpaolo, au scăzut marți după-amiază cu 8,67%, ajungând la 2,338 euro, în timp ce Unicredit a coborât cu 5,9%, la 21,28 euro.
Această decizie urmează unor măsuri similare luate de Spania anul trecut și vine la doar câteva săptămâni după ce Intesa Sanpaolo și-a majorat previziunile de profit pentru anul în curs, ceea ce a reaprins îngrijorările legate de posibilele profituri ale creditorilor de la nivel înalt. Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, a declarat într-o conferință de presă la Roma: "Trebuie doar să ne uităm la profiturile băncilor din prima jumătate a anului 2023, care sunt și rezultatul majorărilor de dobândă ale Băncii Centrale Europene, pentru a realiza că nu vorbim de câteva milioane, ci vorbim, de miliarde.
Citește și: Ce este deficitul bugetar și ce măsuri va lua Guvernul pentru reducerea lui?
"Dacă [este adevărat că] povara care derivă din costul banilor... s-a dublat pentru gospodării și întreprinderi, ceea ce primesc posesorii de conturi curente cu siguranță nu s-a dublat", a adăugat Salvini, spunând că există o diferență mare între ratele aplicate la credite și cele la depozite. Profiturile băncilor au crescut vertiginos în ultimele trimestre, deoarece creșterea ratelor dobânzilor le-a permis să majoreze suma pe care o cer debitorilor pentru împrumuturi și credite ipotecare într-un ritm mai rapid decât îmbunătățesc randamentele pentru cei care economisesc.
Guvernul italian intenționează să impoziteze 40% din această marjă netă a dobânzii, probabil pentru întregul an 2023. Plata trebuie efectuată până la jumătatea anului 2024.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Zece reguli de aur atunci când cumpărați textile. Infocons: ”Moda trece, dar sănătatea trebuie să rămână!”
Marco Nicolai, analist de acțiuni la Jefferies, a declarat că decizia de a impozita marja netă de dobândă "a venit din senin", menționând că ministrul italian al economiei și finanțelor, Giancarlo Giorgetti, "a dat apă la moară în mod public în trecutul său".