Taranii din piete isi mint clientii in fata: Legumele si fructele sunt suta la suta romanesti si de maxima calitate, motiv pentru care preturile sunt exorbitante
Mancam legume si fructe de import, dar cu eticheta de marfa autohtona. Tarabele sunt pline de rosii, ceapa verde sau capsune cu preturi exorbitante. Vanzatorii pun costurile piperate pe seama marfii de calitate - suta la suta romaneasca cel putin pe eticheta. Urmeaza un material filmat cu o camera ascunsa.
13 lei costa kilogramul de capsune. Pretul il afli doar dupa ce intrebi. Ca sa nu mai vorbim de tara de origine. In schimb, daca vrei neaparat sa afli ceva, esti bombardat cu raspunsuri.....Numai ca ele sunt la fel de ambigue ca provenienta trufandalelor.
"Scrie romanesti pe toate. Omul scrie dar, daca era va ziceam si eu ca sunt romanesti. Ale mele sunt bulgaresti"
Si nea Marin ar cumpara ceapa mare cat prazul pe care o vinde acest taran! Mai ales ca are si garantie verbala!
Asta-i ceapa romaneasca?
Da, fara problema.
Atat de groasa si de mare?
Da si de afara, nu este de solar.
28 de lei este kilogramul?
Da. Si 25 de lei.
De ce sunt asa scumpe, 28 de lei?
Ca sunt rosii romanesti, doamna.
Cata investie a fost sa le scoatem, nu ne scoatem nici banii pe lemne.
La Izbiceni, patria rosiilor suta la suta romanesti, kilogramul en-gros e 15 lei, dar sa te fereasca Sfantul sa insisti cu intrebarile despre tara de origine! Imediat isi ies vanzatorii din pepeni…. Si ei tot de import.
"Nu se vede ca sunt romanesti?
Gata, gata, gata! Multumesc"
Reprezentantii ministerului agriculturii promit sa starpeasca toate "buruienile" din rindul comerciantilor. La o singura..descindere,
in Obor, au aplicat 26 de amenzi.
Controalele pana la radacina legumelor si fructelor vor fi permanente.