Pare absurd... daca ne gandim ca taranii romani dau laptele la porci. Noi bem de la vacile altora.
Ale ungurilor sau polonezilor. Sunt tot mai multi procesatorii care prefera sa-l aduca din import.
De multe ori laptele este vandut la raft drept romanesc si asta pentru ca autoritatile permit comerciantilor sa pacaleasca orice cumparator de buna credinta.
Legea etichetarii a fost modificata in 2017 si de atunci procesatorul e obligat sa scrie pe cutii tara din care provine ponderea cea mai mare din lapte.
Mihai Petcu are langa Bucuresti una dintre cele mai mari ferme de vaci din tara si ne marturiseste ca realitatea romaneasca il dezamageste profund. Si el a incercat, in trecut, sa vanda lapte gigantilor din industrie, dar sustine ca ar fi fost deja mort din pricina pretului rusinos pe care l-ar fi primit.
In Romania au fost distruse absolut toate fabricile. Nu mai exista asociatii puternice care sa produca laptele, sa il proceseze si sa-l scoata pe piata, la fel cum se intampla in tari precum Olanda sau Germania.
Prelucreaza in propria ferma laptele si il vinde cu patru lei litrul la dozatoarele rasfirate in Capitala. In Piata Obor, de pilda, e coada mereu.
Adevarul e ca stam mai prost si la capitolul consum. Potrivit statisticilor, un roman consuma, in medie, 12 litri de lapte pe an.
De patru ori mai putin decat ceilalti europeni.