"As vrea sa salut si sa ii transmit doamnei prim-ministru aprecieri pentru modul in care s-a prezentat, care ii face cinste si face cinste Romaniei. As vrea sa vad si alti romani in masura sa prezinte si sa promoveze si sa apere pana la urma imaginea si interesele Romaniei cum a facut-o doamna prim-ministru Viorica Dancila astazi. Bravo ei, s-a prezentat foarte bine", a declarat Tariceanu, in Parlament.
De asemenea, el i-a multumit pentru interventia din PE liderului grupului ALDE Guy Verhofstadt, care a spus la dezbateri ca una dintre problemele pe care le are Romania este legata de serviciile secrete.
"Sigur, luarile de cuvant care au urmat sunt foarte diverse, framantarile sunt de asemenea legate probabil de agendele politice si personale sau ale partidelor din care fac parte. Au fost si foarte multi care au avut curajul sa puna degetul pe rana.
Am observat din partea liderului grupului ALDE Guy Verhofstad o luare de pozitie foarte transanta, pe problema pe care noi o numim generic in Romania statul paralel, influenta serviciilor secrete, a protocoalelor care afecteaza bineinteles independenta justitiei si ii multumesc pe aceasta cale lui Guy Verhofstadt ca ridica in plenul Parlamentului European o problema de fond legata de functionarea statului de drept, un lucru care evident nu se regaseste in nicio alta tara democratica europeana, a sustinut Tariceanu.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
La dezbaterea de miercuri din PE, Guy Verhofstadt (ALDE) a recomandat autoritatile romane sa tina cont de recomandarile Comisiei de la Venetia, subliniind ca lupta impotriva coruptiei trebuie intarita, nu slabita.
"Dupa parerea mea, Romania are doua probleme: coruptia raspandita si serviciile secrete. Un stat in stat. Ambele probleme trebuie abordate. Vad, doamna prim-ministru, o reactie total nepotrivita. Slabirea luptei anticoruptie si subminarea procurorilor, asta nu este modul in care liberalii guverneaza.
Pot sa va dau un sfat: nu mergeti pe calea proasta urmand exemplul Ungariei si Poloniei. Urmati recomandarile Comisiei de la Venetia, sa-i lasati pe ei sa analizeze sistematice propunerile de modificare a legislatiei pentru ca lupta impotriva coruptiei trebuie intarita, nu slabita. Puterea intunecata a vechii securitati trebuie distrusa”, a spus Guy Verhofstadt (ALDE).
In interventia sa din plenul CE, premierul Viorica Dancila a cerut Comisiei Europene sa dea socoteala de ce in rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale si incalcarea drepturilor omului in Romania.
Ea a sustinut ca ”milioane de romani” s-au aflat sub monirotizarea serviciilor secrete si ca exista hotarari judecatoresti care arata cum s-au falsificat probe sau cum erau santajati martorii pentru a obtine de la ei marturii mincinoase.
In finalul dezbaterii din Parlamentul European, Viorica Dancila a raspuns criticilor aduse in timpul dezbaterilor si a acuzat dezinformarile privind situatia din Romania, sustinand ca Guvernul pe care il conduce ”este iubit de romani” si se bucura de o larga sustinere populara.