VIDEO| Taxa COVID, la terase. Este sau nu legală?
Taxa COVID. Că restaurantele rămân închise, o simt deja clienții în buzunare... Pe lângă limonadă sau bere, la unele terase trebuie să achităm deja şi o taxă COVID!
Taxa COVID. E modalitatea prin care unii patroni vor să recupereze din pierderile uriașe. Sunt excepţii, spun cei din industrie. Însă costurile mari impuse de restricții și măsuri de prevenție o povară prea mare pentru mulți antreprenori.
În ultimele zile, tot mai mulți clienți care au trecut pe la unele terase au fost uimiți să vadă pe notele de plată o nouă taxă: de 5 lei- Taxa covid!
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cei din industria ospitalităţii spun că excepţia nu va deveni regulă, iar unii dintre cei care au aplicat-o au renunţat deja la ea.
Taxa COVID. De la terasă, intrăm în biroul unui avocat pentru a vedea dacă o astfel de taxă stă în picioare.
”Această taxă este legală în condiţiile în care, la momentul întrării în restaurant sau pe tereasă, i-a fost adusă la cunoştinţă consumatorului”, spune avocatul Bogdan Palade.
În caz contrar, ni se încalcă flagrant drepturile, spun specialiştii.
Taxa COVID. ”În situaţia în care la final, fără să fie anunţat, i se percepe această taxă, mai mică sau mai mare, consumatorul poate refuza să o achite, plătind doar produsele. Dacă comerciantul spune că trebuie să achite ceva în plus, consumatorul să-i spună că va sesiza Protecţia Consumatorului”, mai spune avocatul.
Revenim la terase, unde trebuie să privim problema şi din punctul de vedere al patronilor.
Taxa COVID. ”Pe terase, numărul de locuri este cu mult sub 50 la sută din cât aveam înainte, iar interioarele sunt închise. Există un cost suplimentar datorită măsurilor de sanitaţie. Costurile privind măsurile de sanitaţie sunt între 2 şi 10 mii de euro pe lună. Depinde de mărimea restaurantului şi de furnizorii pe care îi foloseşte!”, spune Daniel Mischie, CEO-ul unui grup de restaurante.
Taxa COVID. Abia de la sfârșitul acestei luni ar urma să se deschidă şi restaurantele, mai întâi la capacitate de numai 50 la sută.