In orasul Victoria din judetul Brasov patru batrani au fost retrasi din azil. Familiile nu mai puteau acoperi noile taxe, de pana la 2.400 de lei pe luna, scrie Digi24.
„Am lucrat in mediu toxic 24 de ani. M-au platit, la inceput, 750 de lei si am tinut cinci persoane si astazi ei imi iau, pentru o singura persoana, 2.300, 2.400. Atat”, spune Valeriu Grancea.
„N-avem pe nimeni, n-avem copii, nu avem familii, deci suntem singuri si cu asta a fost o salvare, ca neavand sa suplimentam suma respectiva, am fi fost pe drumuri”, afirma Vasile Tomescu.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de la emoții: „N-am dormit toată noaptea”- antena3.ro
Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro
La 64 de ani, Cornel Grecu este unul dintre batranii care au parasit azilul. De copii nu mai stie nimic de multi ani. Sora lui, singura ruda apropiata, nu isi permite sa achite sume mari. Acum, singurul sprijin pe care il primeste este de la o vecina.
Situatia este dificila si pentru angajatii azilului din Victoria.
„Avem o hotarare legala care trebuie respectata, e o lege pe care trebuie sa mergem.
O suma considerabila si familia a decis ca mai bine ofera acasa sau in alt mod, plateste pe cineva la domiciliu”, afirma Viorica Harcu, angajat azil Victoria.
„Standardul prevede o suma foarte mare si noi trebuie sa tindem spre atingerea acelei sume. La gradul de dependenta IB, pentru ca sunt niste grile, este de 2.390, la gradul IIA de dependenta, este de 2.357 de lei si la gradul IIIB, 2292, deci in functie de aceste grade se acorda anumite servicii”, spune Daniela Luca, director general adjunct DGASPC Brasov.
Ordinul prin care a fost modificata contributia persoanelor varstnice la plata serviciilor sociale, a intrat in vigoare pe 1 februarie, odata cu majorarea salariului minim pe economie.