Vești triste despre victimele teatrului din Mariupol. Cel puțin 300 de oameni ar fi murit în bombardamentul Rusiei
Oficialii ucraineni au transmis vineri că aproximativ 300 de persoane ar fi murit în atacul aerian cu bombă care a lovit săptămâna trecută teatrul din Mariupol, unde se adăposteau sute de oameni.
Există temerea că trei sute de oameni au murit în bombardamentul rusesc asupra teatrului dramatic din orașul Mariupol, potrivit celor mai recente estimări făcute de autoritățile locale ucrainiene.
Potrivit BBC News, primăria din Mariupol a lansat vestea sumbră, bazându-se pe relatările martorilor oculari, dar informațiile nu pot fi confirmate independent.
„Din datele care au venit de la martorii oculari reiese că aproximativ 300 de persoane au murit în Teatrul Dramatic din Mariupol în urma atacului cu bombă al unui avion rusesc”, a transmis primăria Mariupol pe Telegram.
Anterior, se știa că adăpostul împotriva bombelor din Teatrul Dramatic Mariupol ar fi rezistat rachetelor rusești și că majoritatea celor care se ascundeau în teatru ar fi supraviețuit.
Situație disperată în orașul asediat Mariopol
Informațiile care vin Mariupol sunt extrem de puține și foarte dificil de verificat. La mai bine de o săptămână de la atac, rămâne neclar câți oameni se aflau în teatru în acel moment.
Estimări făcute de consiliul orașului și de civili intervievați de BBC, precum și de grupul de campanie Human Rights Watch sugerau că între 500 și 1.000
de persoane se adăposteau în clădire cu câteva zile înainte de atac.
Rusia neagă că a bombardat teatrul din Mariupol, deși atacurile sale asupra nenumăratelor clădiri rezidențiale și a altor facilități non-militare, școli și spitale au fost bine documentate în toată Ucraina.
Consiliul orășenesc Mariupol a publicat o scrisoare disperată în care cere ajutor subliniind că „sunt din ce în ce mai mulți oameni care mor de foame”. Au existat, de asemenea, rapoarte despre zeci de oameni răpiți de soldații ruși în timp ce înaintează în oraș.
Se crede că zeci de mii de civili sunt captivi în orașul-port de la Marea Azov, din sudul Ucrainei, în condițiile în care orașul e lipsit de apă curentă și electricitate de mai multe săptămâni, cu puține provizii de hrană și medicamente.
Și atunci nu avem unde să mergem.”
Teatrul din Mariupol distrus de bombardamentele rușilor: "Erau o mie de oameni acolo"
Rușii au bombardat în 16 martie clădirea teatrului dramatic din Mariupol, deși aceasta se afla izolată în mijlocul unui parc, iar oamenii au scris cu litere mari pe asfat cuvântul "copii" pentru a-i avertiza pe invadatori că acolo se adăpostesc mame cu copii.
Imagini din satelit arată că ucrainenii au scris pe trotuarul din fața și din spatele Teatrului Dramatic din Mariupol cuvântul ”DETI” (copii), ca forțele ruse să nu lanseze atacuri asupra clădirii în care se refugiaseră sute de oameni.
Echipele uncraineene au încercat să ajute civilii, inclusiv sute de copii, să iasă din adăpostul subteran aflat sub teatrul distrus.
Cine este vinovat pentru atacul asupra teatrului din Mariopol
Potrivit oficialilor militari ucraineni, în spatele bombardamentelor barbare asupa orașului Mariupol este generalul-colonel Mihail Mizințev, cel care a făcut același lucru în Siria în urmă cu cinci ani.
El este cunoscut acum ca „măcelarul din Mariupol”, relatează The Times.
Mizințev are 59 de ani și este șeful Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, o structură de comandă înființată în 2014 pentru a conduce operațiunile militare ale Rusiei.
„ El a ordonat bombardarea maternității, spitalului de copii, teatrului, caselor civililor. El este cel care distruge Mariupol, așa cum a distrus orașele siriene ”, spun oficialii de la Kiev.