Primarul Ciprian Ciucu a precizat că va pune la dispoziția procurorilor dovezi că ASPA nu a răspuns unor solicitări care au fost făcute în același loc unde s-a petrecut tragedia.

„Cu o săptămână înainte de moartea Anei Oros, un polițist local a chemat ASPA pentru o haită de câini la Lacul Morii. Nu a venit nimeni”, a spus primarul Ciucu.

Citește și: VIDEO- Nouă ipoteză în cazul Anei, femeia ucisă lângă Lacul Morii. Ar fi fost atacată de câini de luptă

"S-a anunțat că o haită de 10 câini ar fi acolo. Acela ar fi putut să fie apelul salvator. Nu a venit nimeni. Până în data de 20 ianuarie nu s-a întâmplat nimic, ASPA nu a reacționat, nu a dat niciun răspuns", a mai spus Ciucă.

UPDATE. ASPA n eagă acuzaţiile primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor neagă acuzaţiile primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, potrivit cărora angajaţii săi nu s-ar fi prezentat pe data de 14 ianuarie în zona Lacul Morii în urma unei sesizări venite din partea Poliţiei Locale a Sectorului 6.

Conform unor precizări transmise de către Primăria Capitalei, reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au avut pe 14 ianuarie o acţiune de capturare în zona Lacul Morii- str. Drumul la Roşu, la care au solicitat participarea unui echipaj de la Poliţia Locală Sector 6.
"În urma acţiunii, au fost identificaţi 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezenţa echipajelor ASPA şi al Poliţiei Locale Sector 6.

La finalul acţiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturaţi câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menţionat şi numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat şi de poliţistul local de la Sectorul 6, prezent la acţiune. Până în prezent nu am primit de la Poliţia Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acţiona pe proprietatea privată respectivă", transmite ASPA, care ataşează şi o copie a raportului respectiv.

Potrivit edilului sectorului 6, în mod iresponsabil, ASPA a redus programul de lucru, eliminând permanența și continuitatea serviciului public de ecarisaj.

"Astfel, din 2022 iulie nu mai acționează în afara orelor de program, în week-enduri și în sărbătorile legale. Au reînceput să apară dubele care aduc câini în București", a declarat primarul sectorului 6.

Tragedia putea fi evitată

Ana Oros Daraban era angajată ca expert în cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Capitalei, iar în ziua respectivă a decis să iasă la alergat, în aceeași zonă în care a fost  atacată de câini  și în luna aprilie a anului trecut.

Citește și:  Cum trebuie să te aperi atunci când ești atacat de câini? Ce nu este bine să faci?

De această dată, Ana nu a mai supraviețuit mușcăturilor brutale făcute de câinii ce se plimbau nestingheriți în zona Lacul Morii.

Dacă ASPA ar fi intervenit cu o săptămână înainte de tragedie, ridicând haita de câini de la Lacul Morii, Ana Oros ar fi trăit probabil și astăzi.

Ce a mai spus primarul Ciucu

În 2022, ASPA a dispus de un buget de 17,8 milioane de lei. Banii s-au dus în special pe adăposturi/hrană pentru animale, salarii, acțiuni de conștientizare, 63 târguri de adopții.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Activitate de capturare a fost subfinanțată și inhibată prin dispoziții ale celor responsabili să decidă politicile de management a animalelor, acuză primarul sectorului 6.

Activitatea de capturare a fost și mai mult destructurată, fiind înlăturat cel care se ocupa activ de capturarea câinilor de pe stradă, Claudiu Ancuța, coordonatorul echipelor de prinzători. S-a încercat mai întâi detașare obligatorie la ALPAB, apoi a urmat o demitere prin comisia de disciplină. Întrebare este de ce a fost el înlăturat?

Conducerea ASPA nu și-a îndeplinit misiunea și obiectivele legale, astfel NU a realizat nici până în acest moment recensământul animalelor, conform HCGMB din 29 Octombrie 2019.

Scurt istoric 

"În anul 1996 prin HCGMB nr. 48, s-a înființat serviciul de ecarisaj în subordinea CGMB.

În 2001 prin HCGMB nr. 287, CGMB a hotărât ca activitatea ASPA să revină în subordinea Consiliilor locale nr. 1-6.

Întrucât a fost ineficienta aceasta modalitate de gestionare a câinilor fără stăpân, CGMB a hotărât prin HCGMB nr 105/2003, ca activitatea ASPA să revină în subordinea sa.

Din anul 2003 si pana în prezent aceasta INSTITUȚIE înființata potrivit OUG nr. 155/2001 de către CGMB, funcționează și își desfășoară activitatea exclusiv in subordinea CGMB.

Repere în activitatea serviciului publice de ecarisaj

În anul 2006 un cetățean japonez a fost ucis de câini în Sectorul 1. Ca urmare a presiunii publice, în 2008, a fost depus un proiect de lege cunoscut drept “Legea Marinescu”, care prevedea interzicerea eutanasiei animalelor. Acest lucru a determinat PMB să emită o HCGMB in 2009 focalizată exclusiv pe sterilizare și reteritorializare.

Serviciul a funcționat extrem de prost, astfel în jurul anului 2013 în București existau la acea dată un număr enorm de câini, estimările fiind de cca. 65.000 de capete.

În 2011 CEDO a susținut ca autoritățile locale nu au luat măsurile necesare pentru a rezolva problema câinilor comunitari din București și pentru a asigura siguranța și sănătatea locuitorilor orașului.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În anul 2013 a fost ucis de câini copilul Ionuț Anghel. Ca urmare a presiunii civice, presei și oamenilor, a fost modificată legea, a fost crescută capacitatea ASPA.

De-abia în 2013 acea HCGMB anterioară a fost anulată de PMB. De atunci, avem legea 258/2013 de modificare si completare a OUG 155/2001 prin care a fost stabilită mult mai clar procedura de gestionare a câinilor fără stăpân, inclusiv prin decizia eutanasierii.

Astfel, în anii următori, ASPA funcționa cu un număr de 90 de angajați dedicați prinderii animalelor de pe spațiul public (la momentul anului 2016).

Până în anul 2017 au fost prinși aproximativ 54.000 de câini din care aproximativ 30.000 eutanasiați iar 24.000 adoptați.

"Sunt 8.000 de câini fără stăpân"

SCHIMBAREA FUNDAMENTALĂ DE ABORDARE a survenit începând cu anii 2017-2018 când efectivele de prinzători (hingheri și șoferi) au fost reduse drastic la cca. 15 angajați, astăzi mai fiind doar 13 conform organigramei ASPA.

Ca o informație de context, de atunci a fost interzisă eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul și capacitățile ASPA.

Activitatea ASPA s-a concentrat de atunci în principal pe acțiuni de prevenire: campanie de conștientizare pentru sterilizare și târguri de adopții, capturarea scăzând drastic, astfel: dacă în anii anteriori se capturau cca. 8000 de caini pe ani, în 2022, capturarea a ajuns la cca. 1500 de câini pe an.

Conform extimărilor specialiștilor, în acest moment avem undeva la 8.000 de câini fără stăpân.

După schimbarea politică din anul 2020, noua conducere a menținut și chiar a accentuat politicile inificiente din mandatul anterior", a mai spus Ciprian Ciucu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si