Centru pentru persoanele cu dizabilități, “sat fără câini ”
Principalele nereguli au fost constate de către inspectori încă de la intrarea în centru. Deși în acte sunt angajați 4 paznici, în realitate lucrurile stau cu totul altfel: inspectorii au fost întâmpinați de unul dintre beneficiarii centrului, care îi ținea locul paznicului.
”Pe tot parcursul vizitei, niciunul din cei 4 paznici, angajați ai centrului, nu a fost prezent, accesul oricărei persoane străine cât și părăsirea centrului de către beneficiari putând fi efectuată cu ușurință, astfel fiind grav afectată siguranța
benficiarilor.”, se arată în comunicatul emis de Reprezentanții Consiliului de monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
Clădirea a fost construită în 1964 și, deși este poziționat în comunitate, “are un aspect neîngrijit, de clădire părăsită, cu urme grave de degradare, mucegai și igrasie, ce ridică mari probleme în ceea ce privește utilitatea acestuia.
(...) Curtea centrului este generoasă, dar neîngrijită, în partea din spate a acesteia se aflau aruncate gunoaie, resturi de materiale de construcții, bolovani de ciment, bunuri materiale defecte (vase wc sparte, scaune și paturi rupte, scaune rulante vechi și rupte, geamuri sparte, aparate electrocasnice ruginite etc. )
Subsolul cladirii este insalubru, inundat și plin de deșeuri alimentare și gunoaie, lucru care duce la crearea unui spațiu cu un miros greu de suportat și favorizarea formarii mucegaiului care urcă pe pereții clădirii, creând umiditate și exfolierea tencuielii în dormitoarele beneficiarilor.
A fost observat faptul că, spre acest spațiu erau căi de acces nesecurizate, acest lucru punând în pericol sănătatea și integritatea beneficiarilor.”, se precizează în comunicat.
Mai mult decât atât, toaletele din centru nu respectă nicio normă regulile de igienă: sunt insalubre, foarte murdare, emană un miros greu de suportat și nu au mai fost igienizate, cel mai probabil, de ani buni.
Cabinele de duș sunt și ele rupte, ruginite, sparte, în băile respective nemaiexistând nici măcar uși pentru asigurarea intimității beneficiarilor.
În curtea centrului, singurii paznici sunt foarte mulți câini maidanezi, despre care beneficiarii clădirii spun că pot deveni extrem de agresivi.
„Spațiul de cazare destinat beneficiarilor este împărțit într-un număr de 18 dormitoare, 15 dintre ele găzduind câte 3 beneficiari, două fiind dotate cu câte un singur pat, iar unul găzduind 4 beneficiari.
Dormitoarele dispun de dulapuri pentru haine, majoritatea acestora fiind goale, mare parte a beneficiarilor neavând haine proprii. Articolele de îmbrăcăminte sunt folosite la comun și păstrate în dulapuri aflate la intrarea în spălătoria centrului.”
, mai precizează comunicatul emis de Reprezentanții Consiliului de monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
Centrul de Îngrijire și Asistență Olteni, comuna Olteni, jud. Teleorman se află în subordinea D.G.A.S.P.C. Teleorman. În urma verificărilor amănunțite, inspectorii au descoperit că activitatea centrului este una limitată.
Ultima licență de funcționare a fost eliberată de Ministerul Muncii în data de 12.08.2016 și atestă faptul că centrul este autorizat să funcționeze pe o perioadă de 5 ani.
În curtea clădirii mai există alte 6 toalete care nu au mai fost igienizate de foarte mult timp și prezintă condiții greu de suportat.
Condiții inumane pentru persoanele care trăiesc în centru
„Spațiile comune ale centrului cât și dormitoarele beneficiarilor, erau neîngrijite, neigienizate, în întregul corp al clădirii persistând un miros greu și neplăcut care, împreună cu igiena precară a beneficiarilor, favoriza prezența muștelor pe toate suprafețele cât și pe corpurile beneficiarilor. Cei mai afectați fiind cei imobilizați la pat, care nu se puteau apăra de acestea, astfel existând pericolul de a fi înțepați și de a dobândi diverse boli infecțioase transmise de aceste insecte.
În urma lucrărilor de schimbare a ușilor și a geamurilor, pereții din jurul tocurilor și pervazurilor erau decopertate până la cărămidă fără a fi tencuite. ”, mai precizează comunicatul.
Mobilierul din fiecare dormitor este aproape inexistent: este vechi și deteriorat. Dulapurile de haine sunt goale, persoanele neavând haine sau lucruri personale, deși în magaziile de lângă spălătoria centrului au fost descoperite lenjerii și numeroase haine, atât noi cât și folosite, provenite din donații.
Centrul nu dispune de cameră de izolare și nici de sală de vizite
” Cabinetul medical era prevăzut cu aparat de urgență precum și cu dispozitive medicale necesare, dar stocul de medicamente din cadrul cabinetului era insuficient.
Serviciile medicale ale beneficiarilor sunt asigurate de către asistenții medicali, care administrează medicația exclusiv în baza recomandărilor medicului psihiatru și a medicului de familie.”, se precizează în comunicat.
Inspectorii au descoperit felul în care sunt tratate persoanele care suferă de handicap sever.
”Totodată, din declarațiile beneficiarilor, reiese faptul că, cei care sunt dependenți de scutece absorbante, sunt schimbați o dată la ora 4.30 și la ora 16.30, și nu ori de câte ori este nevoie.(...) Hrana zilnică a beneficiarilor este preparată de către personalul centrului, în bucătăria proprie.
Centrul dispune de un beci în care sunt depozitate legumele necesare preparării alimentelor ce urmează a fi servite beneficiarilor. Încăperea avea un miros de igrasie și prezenta urme majore de mizerie și mucegai. Tot în aceeași încăpere, erau depozitate găleți de vopsea lavabilă, recipiente cu motorină și alte obiecte vechi ce urmau a fi casate.(..) S-a constatat existența mai multor produse alimentare expirate precum și existența unor băuturi alcoolice. Din spusele magazionerei, băuturile alcoolice erau primite din donații și erau oferite, ocazional, beneficiarilor, la solicitarea acestora”, mai este precizat în comunicat.
În urma controlului efectuat, reprezentanții Consiliului de monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități au cerut închiderea urgentă a Centrului de Îngrijire și Asistență Olteni și aplicarea sancțiunilor disciplinare pentru angajații și beneficiarii centrului.