VIDEO - Temeri legate de un dezastru nuclear după distrugerea barajului hidroelectric Kahovka din Ucraina
Au existat temeri legate de un dezastru nuclear după distrugerea barajului hidroelectric Kahovka din Ucraina. Ce trasmit autoritățile de la Kiev? Cât de mare este pericolul pentru țările vecine Ucrainei?
O explozie a avut loc marți la centrala hidroelectrică Kahovka, iar locuitorii din 10 sate și din apropierea orașului Herson au fost avertizați să-și evacueze casele pe fondul temerilor de inundații în Ucraina.
Potrivit Mirror, o „catastrofă ecologică” este iminentă în Ucraina, după explozia de la barajul major din Herson, cu inundații care au stârnit temeri privind un dezastru nuclear.
Barajul de peste Nipru care susține centrala hidroelectrică Kahovka a fost aruncat în aer în jurul orei 2 dimineața.
Răcirea de la centrala nucleară Zaporojie, în pericol?
Potrivit presei internaționale, acesta acționează și ca sistem de răcire pentru centrala nucleară Zaporojie din estul Ucrainei, deținută în prezent de Rusia.
Surse de la Kremlin au dat vina pe Ucraina pentru exploatarea barajului, deși nu a existat nicio confirmare oficială, iar oamenilor care locuiesc în zece sate și în orașul Herson li s-a spus să evacueze.
Oficialul numit de Moscova, Vladimir Leontiev, șeful administrației de ocupație din districtul Kahovka din regiunea Herson, a confirmat că partea superioară a barajului a fost distrusă.
Barajul, vital pentru alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea
Barajul Kahovka, situat în zonele din regiunea Herson ocupate de Rusia în sudul Ucrainei, a fost parţial distrus marţi, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc de această distrugere.
Barajul, ocupat de ruşi de la începutul ofensivei lor în Ucraina, permite inclusiv alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Amenajat pe fluviul Nipru în 1956, în timpul perioadei sovietice, acest baraj este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest tip din Ucraina.
"Este în mod clar o crimă de război şi noi cerem socoteală Rusiei şi afiliaţilor săi"
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat marţi că Rusia va trebui să dea socoteală pentru distrugerea parţială a unui baraj hidroelectric în Ucraina şi a evocat o "crimă de război", informează AFP.
"(Sunt) şocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka", a scris Charles Michel pe Twitter.
"Distrugerea unei infrastructuri civile este în mod clar o crimă de război şi noi cerem socoteală Rusiei şi afiliaţilor săi", a adăugat el.
"Gândurile mele se îndreaptă către toate familiile din Ucraina lovite de această catastrofă", a mai scris preşedintele Consiliului European, precizând că va propune un ajutor pentru zonele inundate, în timpul viitorului summit al liderilor ţărilor din UE prevăzut să aibă loc la sfârşitul lui iunie la Bruxelles.