Turcia "a pus în gardă" Rusia după ce duminică au fost trase focuri de avertizare asupra unui cargou sub pavilion Palau care se îndrepta spre portul Ismail din sudul Ucrainei, a anunţat joi preşedinţia turcă.

"Interlocutorii din Rusia au fost puşi în gardă pentru a evita acest tip de iniţiativă ce ar putea creşte tensiunile în Marea Neagră", au declarat joi autoritățile de la Ankara, potrivit Daily Sabah.

Citește și: Rușii au deschis focul asupra unei nave civile în Marea Neagră, care s-ar fi îndreptat spre Sulina. Ce se știe până în prezent

Este prima declarație a Turciei, a doua cea mai mare armată a NATO, cu privire la incidentul care a avut loc la sud de războiul care durează de un an și jumătate în nordul Mării Negre.

"Vasul de marfă nu se afla sub pavilion turcesc"

Direcția de Comunicații a președinției turce a respins criticile pentru că nu au făcut comentarii publice anterioare, spunând că, din punct de vedere tehnic, administrația Palau trebuia să răspundă la incident.

"Chiar dacă proprietarul vasului Şükrü Okan este turc, nava nu are pavilion turcesc”, se arată în comunicat. 

„În dreptul internațional, pavilionul este mai important decât numele navei sau țara de proveniență a echipajului”, au mai transmis oficialii de la Ankara.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Palau este un arhipelag din Pacific al cărui pavilion este adesea folosit de companiile de transport maritim pentru a accesa liber porturile internaționale.

Incidentul a avut loc în timpul unei intensificări a atacurilor din regiunea Mării Negre, care a urmat deciziei Rusiei de a se retrage dintr-un acord de referință care protejase exporturile de cereale din Ucraina.

Incident la Marea Neagră

Marina rusă a tras, duminică, focuri de avertisment asupra unei nave cargo civile sub pavilion Palau în Marea Neagră, potrivit agenției Interfax.

„Echipajul vasului Vasily Bykov al Marinei ruse a oprit cu forța nava de mărfuri Sukru Okan, sub pavilion Palau, care se îndrepta spre portul ucrainean Izmail, în Marea Neagră”, a anunțat ministerul rus al apărării.

După inspecție, nava și-a continuat drumul spre portul de destinație, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Moscova a susținut că căpitanul navei de marfă turcești nu a răspuns la solicitarea de a opri nava pentru inspecție în vederea verificării dacă transportă mărfuri interzise.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Pentru a opri cu forța nava de la nava de război rusă a fost deschis foc de avertisment cu arme automate de calibru mic", a transmis Moscova.

"Rusia riscă să declanșeze un conflict cu NATO la Marea Neagră"

Moscova riscă să declanșeze un război direct cu NATO prin interceptarea navelor în apele internaționale și încercând să impună un control economic asupra Ucrainei, avertizează fostul comandant suprem aliat al NATO în Europa.

Fostul amiralul SUA James Stavridis, care a condus forțele alianței pe continent între 2009 și 2013, a declarat pentru Politico că escaladarea pe mare – inclusiv atacarea unei nave turcești duminică – i-ar putea forța pe partenerii Kievului să intervină pentru a preveni paralizarea economiei Ucrainei.

"Acțiunile Rusiei în apele internaționale ale Mării Negre creează un risc real de a escalada situația către un război pe mare între NATO și Federația Rusă”, a spus Stavridis.

NATO, a continuat el, „nu va oferi toate armele și banii Ucrainei, doar pentru a vedea Rusia sugrumându-i economia cu o blocadă ilegală”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si