Tensiuni tot mai puternice între Serbia și Kosovo
Armata de la Belgrad a fost trimisă la graniță și se află în stare de alertă. Se pare că în zonă ar fi survolat mai multe drone străine, mai ales deasupra cazărmilor.
Măsurile au apărut după ce autoritățile de la Priştina au decis ca toate plăcuțele de înmatriculare sârbești să fie înlocuite cu cele kosovare. Liderii Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii au solicitat celor două state să normalizeze legăturile.
Guvernul kosovar a negat acuzațiile aduse de Serbia, afirmând că astfel de drone nu provin de pe teritoriul său.
Tensiunile au luat amploare între Kosovo și Serbia după ce autoritățile de la Priștina vor ca minoritatea sârbă să își schimbe vechile numere de înmatriculare, care datează din anii 1990, atunci când Kosovo era parte din Serbia, cu numere ale statului Kosovo.
Citeste si: Dmitri Medvedev anunță când va folosi Rusia armele nucleare în Ucraina
„Nu vă pot spune cui aparțin acele drone, dar pot spune că toate au zburat de pe teritoriul Kosovo”, a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, pentru RTS TV. Acesta nu a oferit detalii despre dronele raportate.
Acesta a menționat că președintele Aleksandar Vucic, comandant suprem al forțelor armate ale Serbiei, a emis un ordin de „eliminare” a oricăror drone care pătrund în spațiul aerian sârb și a ridicat nivelul de alertă a forțelor sârbe.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ministrul Apărării din Kosovo, Armend Mehaj, a negat afirmațiile potrivit cărora drone kosovare ar fi pătruns în Serbia. Majoritatea etnică albaneză s-a ridicat împotriva guvernării represive de la Belgrad în 1998-1999, de unde a ieșit independența sa în 2008.
„Un astfel de discurs este doar un pretext pentru creșterea numărului de trupe sârbe în jurul graniței cu Republica Kosovo, ca mijloc de răspândire a stării de panică în rândul cetățenilor ambelor state”, a spus Ministrul Apărării din Kosovo, Armend Mehaj.
Încercarea Guvernului din Kosovo a fost întâmpinată cu o rezistență puternică, chiar violentă uneori, în special în nordul țării, unde etnicii sârbi sunt majoritari şi unde există un focar al naţionalismului sârb.
La insistențele SUA și UE, Kosovo a prelungit săptămâna trecută perioada de tranziţie pentru schimbarea plăcuţelor de înmatriculare, dar a menționat că va începe să emită amenzi după 21 noiembrie şi va confisca vehicule după 21 aprilie 2023, dacă acestea nu vor fi reînmatriculate.
Citeste si: Zelenski: Rusia face totul ca să distrugă "viața normală" din Ucraina
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
După aproape 15 ani de la câștigarea independenței, aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul statului Kosovo consideră în continuare că regiunea lor este parte a Serbiei şi resping autoritatea statului Kosovo.
Aproximativ 3.700 de trupe NATO de menținere a păcii sunt în aceste momente staţionate în Kosovo.