UPDATE 8.00. Premierul slovac Robert Fico a suferit o intervenţie chirurgicală care a decurs bine, a declarat viceprim-ministrul Tomas Taraba pentru BBC. 

"Premierul nu se află într-o situaţie care să-i ameninţe supravieţuirea în acest moment", a precizat oficialul slovac. Anterior, ministrul de Interne Matus Sutaj Estok spusese, într-o conferinţă de presă, că a fost informat de medici că premierul se afla "într-o stare critică".

Ministrul Apărării de la Bratislava, Robert Kaliniak, care s-a deplasat la spitalul unde a fost operat premierul, acest atentat este "un atac politic" la care va trebui să "reacţionăm în consecinţă".

UPDATE 3: Presa slovacă a declarat că suspectul pentru tentativa de asasinat ar fi un bărbat în vârstă de 71 de ani. Acesta ar fi fost agent de securitate în trecut, informează Sky News. Un reporter ar fi spus că individul făcea parte dintr-o mulțime de persoane care l-au abordat pe Robert Fico, după ce acesta a părăsit Casa de Cultură din orașul Handlova.

"Știm că atacatorul era un fost agent de securitate de rang înalt, dar asta este tot ce știm în acest moment", a declarat dl Verniek, pentru sursa citată.

El a spus că suspectul i s-a adresat dlui Fico cu numele de Robo- o versiune prescurtată a lui Robert- înainte de a-l împușca. Nu au fost raportate alte informații despre alți suspecți în libertate și nici informații imediate despre un posibil motiv pentru împușcarea veteranului politician foarte controversat.

Mass-media locale au declarat că Fico a fost lovit în abdomen și, posibil, la un braț sau la un picior. Slovacia avea planificat un miting în această seară pentru a protesta împotriva controversatei revizuiri a serviciilor de radio și televiziune din țară, însă acesta a fost anulat.

UPDATE 2: Președintele Senatului, Nicolae Ciucă a reacționat în urma celor întâmplate. Acesta condamnă cu fermitate tentativa de asasinare.

"Condamn cu fermitate tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico. Aceste acte de violență nu își au locul într-o democrație , a scris, pe platforma X, Nicolae Ciucă.

De asemenea, acesta a scris că aceste acte de violență nu-și au locul într-o democrație și că așteptă detalii suplimentare cu privire la acest incident.

”Suntem încrezători că autoritățile vor efectua o anchetă amănunțită”, a mai scris Nicolae Ciucă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Și Marcel Ciolacu a transmis multă sănătate lui Robert Fico, asta după ce s-a declarat șocat de știrea venită din Slovacia.

"Profund şocat de ştirile care vin din Slovacia. Îi transmit cele mai sincere gânduri primului ministru slovac Robert Fico. Asemenea acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie traşi la răspundere", a transmis Marcel Ciolacu pe pagina sa de X.

Totodată, pe pagina premierului slovac a apărut un mesaj, în care este detaliat întregul act teribil.

”Astăzi a avut loc un atentat la viața lui Robert Fico.

A fost împușcat de mai multe ori și se află în prezent în stare critică. În acest moment, este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult să ajungă la Bratislava, având în vedere necesitatea intervenției de urgență. Următoarele ore vor decide”, se arată în mesajul apărut pe pagina oficială de Facebook a premierului slovac.

UPDATE: Robert Fico a fost transportat cu elicopterul la un spital din orașul Banska Bystrica. Imediat a fost băgat în sala de operații, a transmis un oficial din partid. Decizia de a-l duce la un spital din Banska Bystrica a fost luată în contextul în care starea sa era gravă, iar transportul pe o distanță mai lungă, până la Bratislava, ar fi fost mult mai riscant.

Medicii au confirmat că prim-ministrul slovac a fost împușcat în abdomen. Surse citate de presa internațională au transmis că politicianul este în continuarea în stare gravă, deși inițial circulau informații potrivit cărora era conștient în momentul în care a ajuns la spital.

„Am fost profund șocat de atacul atroce împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico. Ne rugăm pentru sănătatea lui și pentru o recuperare rapidă! Dumnezeu să-l binecuvânteze pe el și țara lui!”, a transmis premierul Ungariei, Viktor Orban.

Parlamentul de la Bratislava urmează să se întrunească într-o ședință de urgență.

Știrea inițială:

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat și rănit, informează BBC. Totul a avut loc după ce oficialul ar fi participat la o ședință de guvern, în fața unui centru cultural comunitar din orașul Handlova, care se află la aproximativ 180 de kilometri de capitala Bratislava. În total s-ar fi tras 4 focuri de armă.

Fico a fost împușcat de mai multe ori, în piept și în zona abdomenului.

Robert Fico, dus de urgență la spital

Mai multe focuri de armă au fost auzite în zonă, potrivit jurnaliștilor aflați la fața locului. Liderul slovac a fost dus la spital cu elicopterul, iar presupusul său agresor a fost în cele din urmă reținut de poliție. Momentan, nu s-ar cunoaște detalii despre starea sa.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

 

Citește și: Un copil de 10 ani din Galați, bătut fără milă chiar de vărul și nașul său. Băiatul a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost lovit cu biciul

Președintele țării ar fi confirmat informațiile despre atacul șocant. O înregistrare video arată cum mai mulți bărbați se grăbesc să îl imobilizeze pe suspect chiar în fața centrului cultural. Momentan nu se știe dacă acel filmuleț este real.

Ca o primă reacție, președintele demisionar al Slovaciei, Zuzana Caputova, a menționat că este de-a dreptul șocat de atacul „brutal și nemilos” asupra premierului. I-a urat acestuia putere pentru a-și reveni, mai scrie sursa citată.

„Sunt șocată. Îi doresc multă putere lui Robert Fico în acest moment critic și o recuperare rapidă după acest atac”, a mărturisit Zuzana Caputova.

„Când au răsunat împușcăturile, aproape că am devenit surdă”, ar fi spus o martoră pentru Telegraph.

Cine este Robert Fico?

Robert Fico a revenit la putere în Slovacia după alegerile din luna septembrie a anului trecut, în fruntea unei coaliții populist-naționaliste. Acesta s-ar fi făcut remarcat prin prisma unei declarații surprinzătoare legate de războiul dintre Rusia și Ucraina. Totodată, acesta s-a angajat să pună capăt livrărilor de arme occidentale care se îndreaptă către țara asediată prin Slovacia, conform Telegraph.

„Înarmarea Ucrainei nu aduce decât omoruri”, a spus la un moment dat premierul.

 

Citește și: Câți ani are cel mai tânăr consumator de droguri din România? Ministrul Justiției a vorbit despre fenomenul care ia amploare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si