VIDEO - O adevărată minune medicală: Terapia cu celule stem. Povestea impresionantă a lui David, micuțul care a primit o nouă șansă la viață
Un bebeluș din Capitală a primit o nouă șansă la viață, după o terapie inovatoare cu celule stem. Născut prematur și cu multiple afecțiuni, micuțul a devenit al doilea caz din țară tratat cu succes și vindecat printr-un astfel de tratament.
Webeditor: Mircea Pop vineri 19 noiembrie 2021 , 12:10
A trecut un an de cand David a venit pe lume. Însă începutul nu a fost deloc simplu. Încă din burtica mamei a fost diagnosticat cu afecțiuni severe. Un control de rutină a arătat și o complicație dramatică, specifică prematurilor: bronhodisplazie pulmonară.
Terapia cu celule stem l-a salvat
”Într-un moment în care plămânul trebuia să se dezvolte și să se matureze, s-a întrerupt, prin nașterea prematură, această dezvoltare și au început să apară fenomene de inflamație și de fibroză. Iar asta face ca ei să necesite ventilație pe termen lung”, spune Dana Zaciu, medic primar neonatolog, clinică privată.
”A fost un șoc. N-am știut, în primul rand, de unde să încep, să caut, să mă informez…”, își amintește mama micuțului.
Din acel moment, lupta pentru viața micuțului a devenit o cursă contra-cronometru a medicilor. La doar 28 de săptămâni, bebelușul a trebuit să vină pe lume.
”- Am decis că e mai bine să scoatem copilul, că avea undeva pe la 29-30 de săptămâni.
- Practic, dacă nu interveneați riscați să pierdeți bebelușul?
- Foarte probabil, pentru că, cu ritmul cardiac pe care îl avea, probabil s-ar fi oprit sarcina după 24, 48 de ore”, spune Hadi Rahimian, medic primar obstetrică ginecologie, clinică privată.
Celulele stem au fost recoltate de la mamă la naștere
Așa că medicii au decis să încerce orice e omenește posibil: au apelat la celulele stem, recoltate de la mamă, la naștere.
Aceeași echipă medicala care l-a tratat pe David a realizat terapia cu celule stem, în premieră în țara noastră, în urmă cu un an.
”Prin experiența noastră, am putut oferi medicilor neonatologi instrumente terapeutice noi care să îi ajute în lupta pentru viață a copiilor născuți prematur, diagnosticați cu displazie bronhopulmonară”, spune dr.
Celulele stem sunt o adevărată minune a medicinei și pot salva viața prematurilor sau a bebelușilor cu afecțiuni extrem de severe, precum insuficiența hepatică, hemoragie cerebrală sau probleme respiratorii. Se recoltează la naștere și sunt păstrate în banca de celule stem, până la vârsta de 18 ani, cu posibilitatea de a fi oricând folosite la nevoie.