Eforturile doctorilor de la un spital din Capitală și încrederea părinților într-o abordare diferită au transformat povestea băiețelului într-o adevărată minune medicală.

A trecut un an de cand David a venit pe lume. Însă începutul nu a fost deloc simplu. Încă din burtica mamei a fost diagnosticat cu afecțiuni severe. Un control de rutină a arătat și o complicație dramatică, specifică prematurilor: bronhodisplazie pulmonară.

Terapia cu celule stem l-a salvat

”Într-un moment în care plămânul trebuia să se dezvolte și să se matureze, s-a întrerupt, prin nașterea prematură, această dezvoltare și au început să apară fenomene de inflamație și de fibroză. Iar asta face ca ei să necesite ventilație pe termen lung”, spune Dana Zaciu, medic primar neonatolog, clinică privată.

Citeste si: O tânără de 31 de ani a murit după ce a născut. Otilia nu a apucat să-și țină copilul în brațe

”A fost un șoc. N-am știut, în primul rand, de unde să încep, să caut, să mă informez…”, își amintește mama micuțului.

Din acel moment, lupta pentru viața micuțului a devenit o cursă contra-cronometru a medicilor. La doar 28 de săptămâni, bebelușul a trebuit să vină pe lume.

Citeste si: Trei pacienți au fost salvați prin transplant hepatic și renal

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

”- Am decis că e mai bine să scoatem copilul, că avea undeva pe la 29-30 de săptămâni.

- Practic, dacă nu interveneați riscați să pierdeți bebelușul?

- Foarte probabil, pentru că, cu ritmul cardiac pe care îl avea, probabil s-ar fi oprit sarcina după 24, 48 de ore”, spune Hadi Rahimian, medic primar obstetrică ginecologie, clinică privată.

Celulele stem au fost recoltate de la mamă la naștere

Așa că medicii au decis să încerce orice e omenește posibil: au apelat la celulele stem, recoltate de la mamă, la naștere.

Aceeași echipă medicala care l-a tratat pe David a realizat terapia cu celule stem, în premieră în țara noastră, în urmă cu un an.

Citeste si: VIDEO- A ajuns să doarmă într-o grotă din Apuseni. Povestea cutremurătoare a unui bărbat din Oradea: ”Am băut apă din zidul muntelui”

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

”Prin experiența noastră, am putut oferi medicilor neonatologi instrumente terapeutice noi care să îi ajute în lupta pentru viață a copiilor născuți prematur, diagnosticați cu displazie bronhopulmonară”, spune dr. Magda Dulugiac, manager laborator, clinică privată.

O adevărată minune medicală: Terapia cu celule stem

O adevărată minune medicală: Terapia cu celule stem

[Sursa foto: pixabay.com]

Celulele stem sunt o adevărată minune a medicinei

Recoltarea celule stem la naștere și terapia ce i-a fost aplicată, l-au ajutat pe băiețel să se nască a doua oară:

”David este spectaculos de bine, este foarte vesel și se dezvoltă ca un copil normal”.

Citeste si: O fostă campioană la box a murit la vârsta de 31 de ani din cauza COVID-19

Celulele stem sunt o adevărată minune a medicinei și pot salva viața prematurilor sau a bebelușilor cu afecțiuni extrem de severe, precum insuficiența hepatică, hemoragie cerebrală sau probleme respiratorii. Se recoltează la naștere și sunt păstrate în banca de celule stem, până la vârsta de 18 ani, cu posibilitatea de a fi oricând folosite la nevoie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si