Terapie anti-Covid, aprobată la nivelul UE. Este eficientă împotriva noilor tulpini?
S-a făcut un pas înainte, la nivelul UE, cu privire la administrarea unor terapii anti-coronavirus, complementare vaccinării.
Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat vineri că a finalizat evaluarea terapiei anti-Covid dezvoltată de compania americană Regeneron și că aceasta poate fi folosită pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, în anumite condiții.
„Agenția a concluzionat că respectiva combinație cunoscută sub denumirea REGN-COV2 poate fi folosită pentru tratarea pacienților confirmați cu COVID-19 care nu au nevoie de oxigenare suplimentară și care sunt în pericol să dezvolte forme severe ale COVID-19”, a anunțat EMA într-un comunicat.
Citeste si: Încă o țară a vaccinat jumătate din populație împotriva Sars-Cov-2. Ce au transmis autoritățile
Agenția europeană a afirmat de asemenea că recomandarea poate fi folosită ca un ghid în țările Uniunii Europene până la emiterea unei autorizații de piață, conform Hotnews.EMA afirmă că decizia a fost luată în urma evaluării datelor privind "combinația de medicamente casirivimab și imdevimab" și că rezultatele preliminare arată că aceasta reduce încărcătura virală (cantitatea de virus din țesuturi) și că a dus la mai puține vizite medicale legate de COVID-19.
În ceea ce privește efectele secundare majoritatea acestora au fost ușoare sau moderate, afirmă agenția. EMA a mai anunțat că tratamentul va fi primi autorizare pentru piață după finalizarea evaluării continue demarate la 1 februarie.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cocktailul de casirivimab și imdevimab dezvoltat de Regeneron a fost autorizat pentru folosirea de urgență în SUA în noiembrie și a fost administrat fostului președinte american Donald Trump, potrivit sursei citate.
Citeste si: Câte decese au fost înregistrate la nivel mondial din cauza COVID-19
O variantă a medicamentui regeneron, dezvoltată în Statele Unite, a fost folosită pentru tratamentul fostului președinte SUA, Donald Trump, infectat cu coronavirus în luna octombrie a anului trecut.
Recuperarea rapidă a lui Trump a fost pusă pe seama acestui tratament, în contextul în care anterior administrării sale, președintele s-a simțit atât de rău încât a fost transportat de urgență la spital.
Potrivit unui material The Guardian, tratamentul cu anticorpi monoclonali nu ar fi eficient împotriva noilor variante ale virusului, precum cele apărute în Brazilia sau în Africa de Sud.
„Cocktail-ul” de anticorpi monoclonali încă funcționează împotriva virusului inițial și este folosit în mai multe țări din Europa dar și în Statele Unite. Anticorpii monoclonali țintesc proteina spike a virusului, cea prin care patogenul atacă celulele din organismul uman, însă mutațiile recente au schimbat tocmai structura acestei părți a virusului.