În contextul nebuniei atât a coronavirusului din China, dar și a epoidemiilor de rujeolă din ultima perioadă, PSD vrea ca legea privind vaccinarea obligatorie, al cărui proiect a fost aprobat deja de Senat, să fie aprobată în regim de urgență.
Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a anunțat că legea vaccinării obligatorii, care a trecut de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților, va intra în dezbatere în procedură de urgență.
Stănescu spune că parlamentarii PSD consideră că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie.
”Legea vaccinării obligatorii a trecut de Senat este la Camera Deputaților la Comisia de Sănătate. Legea va fi în procedură de urgență pentru că suntem într-o anumită situație care forțează lucrul ăsta, în momentul în care vorbim de atâtea cazuri de gripă la nivelul țării noastre și de asemenea vorbim de virusul gripal care vine din China.
Noi credem că este obligatorie vaccinarea și vom susține acest proiect de lege în procedură de urgență” a afirmat Paul Stănescu.
De aceeași părere este și liderul USR care a precizat că susține vaccinarea obligatorie.
”E clar că subiectul s-a activat acum în contextul știrilor alarmante care vin din Asia și din zona Chinei. E o temă importantă, evident. Vaccinarea este în momentul de față soluția pe care medicina modernă și civilizată o are pentru a ne proteja de multe din afecțiunile majore care există. Este o temă pe care o să o susținem. Vedem stadiul proiectului de lege și vom decide în consecință”, a spus Dan Barna.
Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie prevede sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment și până la amenzi de 10.000
de lei.
La înscrierea copiilor în unitățile de învățământ ar urma să fie solicitată o adeverință care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizați. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie.
Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever și insuficienţă renală. Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare.
Deoarece virusul infectează mai întâi tractul respirator superior, bolnavul va simți mai întâi o senzație de durere în gât și de gât uscat. Această situație va dura cel puțin trei-patru zile.
Medicii spun că măștile medicale de unică folosință obișnuite ar trebui să fie suficiente pentru a proteja.
Studiile arată că virusul poate supraviețui timp de cel puțin 12 ore pe o suprafață metalică, prin urmare se recomandă spălarea mâinilor de fiecare dată după ce atingem mânere sau clanțe în locurile publice. De asemenea, virusul rezistă între 6 și 12 ore pe haine. În general, detergentul ucide virusul.