Iranul a descris întreruperea instalației sale atomice subterane de la Natanz ca fiind un act de „terorism nuclear”, care ridică tensiunile regionale, pe măsură ce puterile internaționale și Teheranul continuă să negocieze în legătură cu acordul său nuclear.
Deși nu a existat nicio revendicare imediată asupra incidentului cibernetic, suspiciunea a căzut imediat asupra Israelului, potrivit NZHerald. Dacă Israelul a fost responsabil, vor crește și mai mult tensiunile dintre cele două națiuni, deja angajate într-un conflict prelungit în Orientul Mijlociu.
Citeste si: O nouă epidemie ameninţă lumea
În ce a constat incidentul de la centrala nucleară
Nu se cunosc multe detalii despre ce s-a întâmplat duminică dimineața la instalația din Iran, care inițial a fost descrisă ca o întrerupere cauzată de rețeaua electrică care alimentează facilitățil supraterane și sălile de îmbogățire a uraniului.
Nu s-a înregistrat „niciun rănit şi niciun fel de poluare”, iar cauzele accidentului fac obiectul unei anchete şi informaţii mai detaliate vor fi comunicate ulterior, au mai anunțat oficialii iranieni.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, care s-a întâlnit duminică cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin, a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru a opri acordul nuclear cu Iranul.
Citeste si: Veste bună pentru români: Sosesc în România noi doze de vaccin Pfizer
Au mai existat sabotaje cu „origine teroristă”
La începutul lunii iulie, o uzină de asamblare a centrifugelor modernizate a fost grav avariată de o explozie.
Autorităţile au concluzionat că a fost vorba despre un „sabotaj cu origine teroristă”, însă nu au prezentat deocamdată rezultatele anchetei.
Unitatea nucleară, aflată în deşert, în provincia Isfahan, este în centrul programului iranian de îmbogăţire a uraniului şi este monitorizată de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONU.
”În timp ce condamnă acest act josnic, Iranul subliniază necesitatea ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi comunitatea Internaţională să ia măsuri împotriva terorismului nuclear şi îşi rezervă dreptul să acţioneze împotriva atacatorilor”, a spus şeful sectorului nuclear al Iranului, Ali Akbar Salehi.
Întrebat despre incident, un purtător de cuvânt al IAEA a afirmat pe email ”Suntem la curent cu informaţiile din presă. Nu comentăm în acest stadiu”.