Rafila explică că se vor folosi cele mai bune teste existente pe piaţă în acel moment pentru a vedea care este procentul de populaţie care a trecut deja prin boală – la nivel regional şi local- şi pentru a putea fi făcute aprecieri cu privire la ce urmează.

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, la Digi 24, că este vorba de un studiu seroepidemiologic care va fi realizat la nivel naţional şi cu acest prilej ar putea fi realizate zeci de mii de teste.

Citeste si: Tătaru anunţă o testare la nivel naţional pentru Covid-19, după 1 iunie

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

“În cursul lunii iunie, probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu şi în a doua parte a lunii iunie- luna iulie, vor fi făcute testele. Probabil vor fi zeci de mii de teste la nivel naţional şi, ceea ce este important, ca să fim siguri că e un studiu care are valoare pentru sănătatea publică şi valoarea ştiinţifică, vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, care să poată să ne dea răspunsuri la întrebările pe care le avem, ce procent din populaţie a trecut prin boală, să ştim

această situaţie la nivel regional, la nivel local şi să putem să apreciem eventualele evoluţii ale bolii în funcţie de localitate şi să putem să facem şi un studiu comparativ, de exemplu, cu ceea ce se va înregistra la anul, aceste studii nu se fac de obicei o singură dată, se fac periodic încât să vezi trendul imunizării populaţiei”, a explicat Alexandru Rafila.

Citeste si: VIDEO| Noi focare de coronavirus

Condiții pentru testare națională

El a menţionat că această testare poate fi realizată după ce descreşte numărul de cazuri.

“Este important să ai teste de bună calitate să nu dea rezultate false pozitive sau fals negative şi să îţi dea indicaţii foarte clare legate de acest fenomen. Sperăm să-l facem în momentul în care va descreşte numărul de cazuri, aceasta este recomandarea, nu se face atunci când ne aflăm în creştere sau în platou, se face după ce scade numărul de cazuri”, a precizat Rafila.

Mninistrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, la Europa FM, că în luna iunie va începe un program de testare a populaţiei la nivel naţional.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si