Joia viitoare ar putea fi prima zi de testare a elevilor în școli, a declarat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, luni seara. Potrivit acestuia, s-au solicitat Ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la procedura de lucru privind realizarea testelor de salivă pentru elevi și preșcolari.

Citeste si: O profesoară din Iași a ajuns la spital după ce un elev a pulverizat în sala de clasă cu spray iritant lacrimogen

Ministrul Educației se așteaptă ca testele de salivă să ajungă în școli la finalul acestei săptămâni, "dar se poate fi foarte bine să fie la începutul săptămânii viitoare".  

"S-au semnat vineri contractele subsecvente după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru din cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate. Cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între 1 şi 5 zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, spre exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile. Deci le putem avea miercuri, joi, vineri, săptămâna viitoare luni", a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24. 

Citeste si: Structura anului şcolar 2021- 2022: Când începe vacanţa de iarnă/ Craciun pentru elevi?

Sorin Cîmpeanu: Personal medical nu există în școli 

"Am auzit astăzi un expert în sănătate publică că testele trebuie făcute de personal medical și a continuat că în școlile românești nu există personal medical. Adică practic o persoană care susține testarea printr-o singură frază demontează testarea. Personal medical nu există în școli, am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni pentru un protocol sanitar, iar Ministerul Educației nu își dă cu părerea pe un protocol sanitar”, a mai spus, Sorin Cîmpeanu, luni seara.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Potrivit ministrului Educației, acolo unde există asistență sanitară mai devreme de o oră nu se poate testa o clasă întreagă, ceea ce înseamnă 50 de ore pe zi în școlile în care sunt 50 de clase.

"Eu am pus trei întrebări: dacă se poate face și testarea la domiciliu- și mă gândesc mai ales la copiii mici. În acele instrucțiuni este și o recomandare să nu fi mâncat înainte. Cum să duci un copil la grădiniță fără să fi mâncat la ora 8:00? A doua întrebare a fost dacă e nevoie și de acordul părinților, iar a treia întrebare a fost despre faptul că instrucțiunea se referă doar la elevi: cu preșcolarii mai facem ceva?", a mai spus Cîmpeanu, care a adăugat că a primit asigurări de la Raed Arafat că din momentul în care furnizorii livrează testele de salivă în maxim 24 de ore vor ajunge în școli. 

Citeste si: VIDEO| Elevă umilită și bătută de mai multe fete sub ochii colegilor care râdeau și filmau

Consiliul Elevilor: S-a întârziat nepermis cu achiziția și livrarea testelor de salivă 

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă dezinteresul autorităţilor cu privire la lipsa de viziune în adoptarea unor măsuri de protecţie suplimentare pentru elevi şi profesori, precum şi reglementările lacunare venite din partea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Educaţiei, care ”nu au înţeles, nici în al

doisprezecelea ceas, cât de important este dialogul cu reprezentanţii societăţii civile în tot acest proces”.

”În ultimele zile, oficialii din educaţie şi sănătate au declarat că testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli, gata să fie folosite de elevi şi profesori, astfel încât să se contureze un spaţiu sigur pentru continuarea cursurilor în format fizic. Totuşi, autorităţile au întârziat nepermis de mult cu achiziţia şi livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătăţii prezintă lacune de aplicare. Practic, observăm o tendinţă generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipseşte în cea mai mare parte dintre unităţile de învăţământ. În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel şcolar?”, afirmă reprezentanţii elevilor.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citeste si: Testul PCR care indică tulpina COVID-19 și în ce stadiu este boala a fost creat la Iași

Elevii se simt "prinși la mijloc"

”Solicităm ferm ca experţii în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli, în aşa fel încât actul educaţional să nu fie în niciun fel afectat”, mai afirmă Consiliul național al elevilor.

Elevii reclamă faptul că, la acest moment, nu se cunoaşte aproape nimic despre testarea din şcoli.

"Profesorii şi sindicatele din învăţământ protestează şi condamnă posibilitatea ca ei să ajute la administrarea testelor, părinţii e posibil să nu îşi dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prinşi la mijloc – între orgoliile unora şi incompetenţa altora. Solicităm tratarea situaţiei cu celeritate şi reglementarea procedurii de testare în conformitate cu situaţia din teritoriu, nu după cum cred unii şi alţii că este la şcoală”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si