Tichete educaționale de 500 de lei pentru elevi și preșcolari. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat un proiect de Ordonanță de urgență prin care se acordă 500 de lei pentru elevii și preșcolarii defavorizați.

Citește și: Bani gratis pentru 410.000 elevi și preșcolari din România! Ce sunt tichetele sociale pentru educație și ce poți cumpăra cu ele

Guvernul vrea să folosească banii europeni pentru sprijinirea preșcolarilor și elevilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru

sprijin educațional în vederea achiziționării de rechizite școlare și îmbrăcăminte precum și a unor măsuri auxiliare care vin în completarea sprijinului principal.

Citește și: VIDEO- Noile taxe anunțate de Guvern. Ce măsuri fiscale vor apărea?

Guvernul consideră că se impune adoptarea în regim de urgență a măsurilor preconizate prin  prezentul proiect de ordonanță de urgență, în prima parte a anului școlar 2023-2024, pentru ca măsura să își atingă obiectivul.  

Cine sunt elevii și preșcolarii care pot primi tichetele educaționale

Potrivit proiectului de OUG, publicat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, destinatarii finali ai programului sunt:

a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr.

248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;

c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Părinții trebuie să completeze o Cerere-tip

Unitățile de învățământ informează părinții sau părintele singur/reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii, după caz, cu privire la condițiile de eligibilitate prevăzute de prezenta ordonanță de urgență în vederea accesării sprijinului educațional și solicită acestora completarea unei Cereri din care să reiasă componența familiei, astfel cum este definită la art.2 din Ordonanța Guvernului nr. 33/2001 aprobată prin Legea 126/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Modelul standard de Cerere  se aprobă prin ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene, în termen de 10 zile de la data aprobării prezentei ordonanțe de urgență.

Cererile  vor fi arhivate la unitatea de învățământ în vederea asigurării pistei de audit aferentă S.N.S.E.D 2023-2027.

Cererile pentru tichetele educaționale, depuse până în 5 octombrie 2023

Părinții care se încadrează în condițiile de eligibilitate depun la unitatea de învățământ o cerere Cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic, în termen de 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor.

După emiterea Ordonanței de urgență și intrarea în vigoare a legii, părinții trebuie să depună cererile pentru tichetele educaționale, pentru anul școlar 2023-2024, până pe data 5 octombrie.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Datele și informațiile din Cererea părinților sunt introduse de școli în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România – denumit în continuare S.I.I.I.R, în termen de 5 zile calendaristice de la data de mai sus (după ce se încheie cele 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor). 

Lista cu destinatarii finali se actualizează în cursul anului școlar 2023-2024

Lista cu destinatarii finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice prevăzute la alin. (4) în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, prevăzute la alin (10).

Lista copiilor care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate în ceea ce privește venitul mediu net lunar pe membru de familie poate fi accesată de către beneficiar și de unitățile de învățământ, prin intermediul aplicației informatice menționată la alin. (4), în termen de 10 zile lucrătoare de la data procesării interogărilor prevăzute la alin. (8).

Lista cu destinatarii finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul,  ori de câte ori situația o impune, iar rezultatul interogărilor menționate la alin. (8) este disponibil  în termen de 10 zile lucrătoare de la data operării în aplicația informatică a fiecărei actualizări.

Tichetele educaționale, în cuantum de 500 de lei, se acordă într-o tranșă unică în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023 -2024.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si