In articol:
- Cine sunt elevii și preșcolarii care pot primi tichetele educaționale
- Părinții trebuie să completeze o Cerere-tip
- Cererile pentru tichetele educaționale, depuse până în 5 octombrie 2023
- Lista cu destinatarii finali se actualizează în cursul anului școlar 2023-2024
Tichete educaționale de 500 de lei pentru elevi și preșcolari.
Guvernul vrea să folosească banii europeni pentru sprijinirea preșcolarilor și elevilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional în vederea achiziționării de rechizite școlare și îmbrăcăminte precum
Citește și: VIDEO- Noile taxe anunțate de Guvern. Ce măsuri fiscale vor apărea?
Guvernul consideră că se impune adoptarea în regim de urgență a măsurilor preconizate prin prezentul proiect de ordonanță de urgență, în prima parte a anului școlar 2023-2024, pentru ca măsura să își atingă obiectivul.
Cine sunt elevii și preșcolarii care pot primi tichetele educaționale
Potrivit proiectului de OUG, publicat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, destinatarii finali ai programului sunt:
a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr.
c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.
Părinții trebuie să completeze o Cerere-tip
Unitățile de învățământ informează părinții sau părintele singur/reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii, după caz, cu privire la condițiile de eligibilitate prevăzute de prezenta ordonanță de urgență în vederea accesării sprijinului educațional și solicită acestora completarea unei Cereri din care să reiasă componența familiei, astfel cum este definită la art.2 din Ordonanța Guvernului nr. 33/2001 aprobată prin Legea 126/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Modelul standard de Cerere se aprobă prin ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene, în termen de 10 zile de la data aprobării prezentei ordonanțe de urgență.
Cererile vor fi arhivate la unitatea de învățământ în vederea asigurării pistei de audit aferentă S.N.S.E.D 2023-2027.
Cererile pentru tichetele educaționale, depuse până în 5 octombrie 2023
Părinții care se încadrează în condițiile de eligibilitate depun la unitatea de învățământ o cerere Cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic, în termen de 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor.
După emiterea Ordonanței de urgență și intrarea în vigoare a legii, părinții trebuie să depună cererile pentru tichetele educaționale, pentru anul școlar 2023-2024, până pe data 5 octombrie.
Datele și informațiile din Cererea părinților sunt introduse de școli în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România – denumit în continuare S.I.I.I.R, în termen de 5 zile calendaristice de la data de mai sus (după ce se încheie cele 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor).
Lista cu destinatarii finali se actualizează în cursul anului școlar 2023-2024
Lista cu destinatarii finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice prevăzute la alin. (4) în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, prevăzute la alin (10).
Lista copiilor care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate în ceea ce privește venitul mediu net lunar pe membru de familie poate fi accesată de către beneficiar și de unitățile de învățământ, prin intermediul aplicației informatice menționată la alin. (4), în termen de 10 zile lucrătoare de la data procesării interogărilor prevăzute la alin. (8).
Lista cu destinatarii finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune, iar rezultatul interogărilor menționate la alin. (8) este disponibil în termen de 10 zile lucrătoare de la data operării în aplicația informatică a fiecărei actualizări.
Tichetele educaționale, în cuantum de 500 de lei, se acordă într-o tranșă unică în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023 -2024.