În anul școlar 2022-2023, elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial care nu o situație materială foarte bună, vor beneficia de tichete educaționale pe suport electronic, în valoare de 500 de lei. Banii sunt utilizați pentru rechizite și materiale școlare. Programul se aplică pentru al treilea an la rând, iar anunțul a fost făcut printr-un comunicat de Federația Națională a Părinților – „Edupart”.

Citește si: Salariul mediu net a crescut cu 50 de lei în luna iunie. Cele mai mari salarii, în IT

În anul școlar care a trecut, 235.000 de elevi care riscau să abandoneze școala din cauza condițiilor sociale au beneficiat de carduri sociale cu care să cumpere rechizite și haine pentru școală.

Vești bune pentru elevii din România

Este al treilea an consecutiv când elevii se bucură de tichetele sociale în valoare de 500 de lei. Aceste tichete sunt utilizate pentru rechizite și alte materiale școlare.

Ce trebuie să știți este că tichetele sociale ar trebui să fie depuse începând cu prima zi de cursuri la școală, 5 septembrie, lista cu beneficiarii urmând să ajungă la Ministerul Educației pe data de 23 septembrie. Nu a fost însă anunțată o dată exactă când vor intra banii pe carduri, scrie romaniatv.net.

Citește si: VIDEO- Mai mulți influenceri verificați de ANAF nu și-au declarat veniturile încasate

„Urmează ca Inspectoratele școlare să primească informații referitoare la normele de aplicare pentru 2022-2023”, a transmis Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru Edupedu.ro.

Cererile se vor depune la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu). EduPedu.ro anunță că va reveni cu un model de cerere când va fi transmis de autorități.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 de lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Citește si: Indicele ROBOR, prima scădere din acest an, la doar o zi după ce Mugur Isărescu a "certat" băncile

Potrivit comunicatului lansat de Federația Națională a Părinților cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare.

„Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).”, se mai arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Citește si: Tarife noi parcare București, din 16 august 2022. Cât trebuie să scoți din buzunar, dacă vrei să parchezi pe străzile Capitalei de astăzi

Prin lege, familie se înțelege:
„soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta”, după cum se prezintă în comunicatul de la Edupart.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si