"Nicio misiune nu seamana cu alta" nu este doar o metafora pentru pompieri, care isi risca viata la aproape orice interventie. Tocmai de aceea pregatirea din scoala trebuie sa fie cat mai aproape de realitate. Pentru elevii care sufera de claustrofobie, insa, acest labirint este un adevarat cosmar.

Si, daca spatiul extrem de stramt nu e de ajuns, sunetele stridente si masina de fum completeaza tabloul unui antrenament teribil.

"Nu e important timpul in care termina. Trebuie sa fie corect facut. Adica sa respecte niste conditii, niste reguli, si timpul nu este pe primul loc."

Uneori, tinerii trebuie sa se adapteze din mers, pentru ca recuzita mai da rateuri. Exact ca in viata reala, cand orice se poate intampla.

Un criteriu foarte important in evaluarea finalitatii acestui exercitiu este cantitatea de oxigen care ramane in acea butelie. Cu cat mai mult cu atat mai bine. Asta inseamna ca pompierii au stiut sa isi mentina calmul si nu s-au speriat in momentul in care au intervenit.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pe langa interventiile propriu-zise, elevii mai invata ceva la fel de pretios: cum sa lucreze in echipa si cum sa-si protejeze camarazii. Iar acest container este testul suprem.

In acest container, unic in Romania, sunt simulate cele mai aproape de realitate situatii. Concret, in zona din spate se pot pune lemne pana sus, care, mai apoi, sunt incendiate. Toate usile sunt inchise, iar pompierii inca in pregatire trebuie sa intervina doar prin intermediul acestei usi.

Uneori, scenariul include si salvarea de vieti omenesti.

"Am in fata mea o victima in varsta de 35 de ani, de sex masculin, am inceput manevrele de resuscitare si o sa le desfasuram pana la sosirea medicului."

Nu doar cu flacarile se vor lupta viitorii pompieri. Ei trec si printr-un curs de paramedici, iar pregatirea este, de asemenea, foarte aproape de realitate.

"Este un manechin complex, el imita ritmuri cardiace. Pompierul are in dotare, si poate sa foloseasca, defibrilatorul semi-automat."

Doi ani dureaza cursurile in scoala de subofiteri de la Boldesti Scaieni. Doar primul si-l vor petrece elevii in garnizoana, cel de-al doilea inseamna practica propriu-zisa in 12 subunitati din intreaga tara.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si