Pe 29 februarie, Vladimir Putin ar urma să țină discursul său anual în fața Parlamentului. Autoritățile din Transnistria sunt deranjate de măsura pe care liderii de la Chişinău au luat-o și care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Sunt obligați să achite taxele vamale la bugetul Republicii Moldova, nu la bugetul regiunii, așa cum se întâmpla până acum, potrivit News.ro. 

Tiraspolul ar putea să ceară anexarea de Federația Rusă, spune un politician transnistrean

Vadim Krasnoselski a convocat pentru 28 februarie congresul „deputaţilor de toate nivelurile”, în vederea unei discuții cu privire la consecinţele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăţi” situaţia socio-economică a cetățenilor din partea stângă a Nistrului. Anunțul a fost făcut luni de serviciul de presă al biroului liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene.

Opozantul Ghenadie Ciorba a scris pe reţelele sociale că, de regulă, un acest tip de congres este convocat doar pentru a lua „decizii cheie”.

„Întrebarea principală: În ce scop este organizat acest eveniment? Cel mai probabil, a venit un ordin de la Moscova pentru a ţine acest congres, unde ar trebui înaintată o cerere, în numele cetăţenilor care locuiesc pe malul stâng, către Rusia, de a accepta Transnistria în Federaţia Rusă, iar pe 29 februarie, Putin va anunţa acest lucru în adresarea sa, iar Adunarea Federală, într-o ordine accelerată, va decide aprobarea cererii.

În plus, organizatorii vor face referire la referendumul din 2006”, a scris Ciorba pe reţelele sociale.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Cum s-a schimbat Rusia în 2 ani de război? Lider NATO: "Mai mult de jumătate din populația rusă își dorește să intre în Uniunea Europeană"

În anul 2006 Transitra a organzat un referendum prin care alegătorii ar fi votat în proporţie covârşitoare pentru independenţa regiunii şi pentru o posibilă viitoare integrare în Federaţia Rusă. Referendumul nu a fost recunoscut de Chişinău şi comunitatea internaţională.

Într-o reacţie publică, Biroul pentru politici de reintegrare al Guvernului de la Chişinău a anunţat că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană. Potrivit Chişinăului, în prezent nu există semne care să indice că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Biroul politici de reintegrare urmăreşte cu atenţie situaţia din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE şi cu alţi parteneri internaţionali.

Din informaţiile de care dispunem, nu există temei să credem că situaţia din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinşi că Tiraspolul e conştient de consecinţele pe care şi le asumă în cazul unor paşi negândiţi”, a declarat Biroul de reintegrare, citat de  NewsMaker.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si