To Schengen or not to Schengen? Spațiul Schengen sau spațiul european fără frontieră reprezintă o zonă de liberă de circulație în Uniunea Europeană, iar între statele membre sunt eliminate controalele la frontieră. 

De ce se opune Olanda aderării României la Spațiul Schengen

Un semnal important din partea Olandei a venit și de la Congresul VVD, partidul premierului olandez Mark Rutte, unde problema aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen nu a fost o temă centrală.


Potrivit unor surse guvernamentale, Olanda se află pe drumul aceptării prezenței României în Schengen, după ce Comisia Europeană a anunțat ridicarea MCV.

Consulatul român de la Istanbul a fost vizat de evaluarea europeană, cu participare olandeză.

Citește și: Klaus Iohannis: Nu există garanția că România va intra în spațiul Schengen în decembrie
„Ei au ales ce consulat analizează, nu am știut. Au constatat că avem toate echipamentele necesare, avem unul dintre cele mai performante sisteme informatice din UE, totul a fost exemplar”, s-a arătat în sursele guvernamentale.

Potrivit Oficialilor de la București, toate condițiile puse de Olanda sunt îndeplinite de partea română în acest moment, după ridicarea MCV și un al doilea raport pozitiv de evaluare.

Ce avantaje au românii dacă intrăm în Schengen

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Potrivit Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, intrarea României în spațiul Schengen ar putea reprezenta un beneficiu major pentru economia românească. De asemenea, ar putea aduce un plus de 0,5 puncte procentuale la creșterea economcă.

Aderarea României la spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen. În acest sens, este creată o singură frontieră externă de control.

Mai mult de atât, timpul de călătorie ar fi mai scurt. Un avantaj principal adus de aderarea României la Schengen este libertatea de mișcare a cetățenilorși timpii mai scurți de călătorie.

Prin aderarea la Schengen a României, alături de Bulgaria, controalele de la granțită nu vor mai exista: România-Bulgaria, România-Ungaria, Bularia-Grecia. Între aceste state, trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de oră și prin orice loc, cu un document de identitate valabil.

Persoanele care vor să călătorească vor avea un avantaj major, indiferent de mijlocul de transport ales. Pasagerii curselor aeriene nu vor mai fi nevoiți să aștepte la cozi în aeroport.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Dacă România va intra în Schengen alături de Bulgaria, vor dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria, dar și cu Grecia, potrivit informațiilor Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: Klaus Iohannis: „Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen. România este pregătită să adere..”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si