Contabilul intocmeste si completeaza documentele primare ale firmei sau ale clientilor, sorteaza documentele pentru arhivare, analizeaza contabil documentele primare colectate, stabileste formula de calcul potrivita, completeaza registrele contabile, balanta de verificare a firmei, face evaluarea patrimoniala, transmite documentele specifice ale firmei, intretine baza de date a firmei si clientilor, arhiveaza documentele.

Fisa postului de contabil mai presupune consilierea, ajutorul si informarea managementului sau clientilor cu privire la schimbarile legislative care impacteaza activitatea financiar-contabila.

In acest sens, o mare provocare a contabilitatii este adaptarea la schimbare. Au loc schimbari politice si legislative frecvente in Romania. Una dintre cele mai recente si mai derutante a fost Declaratia 112. Frecventele erori in declaratia 112, privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, au generat panica printre asigurati si cei din departamentele contabile si de HR din companii.

Cu ce te confrunti daca lucrezi cu cifrele 

Dar si daca esti la zi cu toate, organizarea este punctul tau forte şi respectarea termenelor-limita nu iti pune probleme, exista cateva provocari ale meseriei de care se loveste orice contabil.

1.     Plictiseala si rutina. Mai ales daca lucrezi in firme mari, unde ai de facut acelesi operatiuni luna de luna, pana sa avansezi si sa lasi altora munca repetitiva.

2.     Lucrul peste program, mai ales atunci cand se incheie anul fiscal.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

3.     Competitivitatea. Meseria de contabil inseamna ca tu esti cel care se pricepe la bani, nu-i asa? Deci multi vor intra in acest domeniu exact cu acest scop: de a invata cum se fac si se inmultesc banii. Sa ai destui clienti (daca lucrezi pe cont propriu) poate fi o preocupare generatoare de insomnii.

4.     Concentrarea la maximum. Pe mana ta se afla finantele firmei sau ale unui client pe care nu vrei sa-l pierzi. Nu ai voie, asadar, sa gresesti nicio virgula, chiar daca lucrezi la miezul noptii, dupa ce s-au culcat toti ai tai. Atentia la detalii trebuie sa fie mereu foarte mare.

5.     Globalizarea. Afacerile trec granitele si la fel este si necesitatea de a intelege si respecta regulile contabile din mai multe sisteme financiare diferite. In plus, acestea sunt in schimbare, deci esti mereu provocat sa fii la curent si sa-ti ajuti compania sau clientii sa le respecte.

6.     Automatizarea. Softurile moderne permit managerilor sa isi tina mare parte din contabilitatea pe care inainte o gestiona un contabil. Ca sa fie nevoie de tine in continuare, trebuie sa fii mereu la zi si sa oferi consiliere si ghidaj pentru probleme tot mai complexe.

7.     Trebuie sa fii la zi cu informatia. Mereu apar legi noi, se schimba cele vechi.

Tu trebuie sa le stii primul, pentru a apara interesele companiei sau pe ale clientului.

8.     Meseria de contabil este bazata pe ierarhie. Pot trece ani buni pana sa promovezi si sa scapi de task-urile care ti se par rutiniere.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

9.     Termenele limita nu se negociaza. Prin lege, „pana la data de…”, totul trebuie pus in ordine.

10. Trebuie sa fii calm si rezistent la frustrare. Vei avea clienti pe care ii sfatuiesti de bine, dar care nu fac ce le spui. Ii vezi cum pierd bani sau se expun penalitatilor si trebuie sa le explici iar si iar, cu frumosul, ce trebuie sa faca, ca sa le fie bine.

11. Daca lucrezi pe cont propriu, ai nevoie de tot soiul de documente si certificari pentru a functiona legal. Toata aceasta birocratie poate fi o provocare si un stres in plus.

Rabdare si program de contabilitate

Globalizarea, modificarile legislative care pot impovara o firma cu taxe suplimentare, dinamica pietei dintr-o tara sau din tarile unde un business isi desfasoara activitatea, factorul uman si necesitatea de a fi rabdator cu cei care nu inteleg matematica si statistica, programul adesea haotic al departamentelor din companii si posibila dezorganizare a acestora sau lipsa lor de coordonare, acestea si multe altele fac din activitatea de contabil, o meserie cu maxima responsabilitate si poate uneori stresanta. Dar cu calm, informare la zi, diplomatie si, foarte important, cu ajutorul unui program de contabilitate (asadar a tehnologiei) lucrurile sunt controlabile.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si