Dacă și tu te gândești să îți termoizolezi casa cu polistiren, în acest articol îți dezvăluim 3 lucruri bine de știut înainte de procesul de achiziție.

1. Există două tipuri de polistiren, extrudat și expandat

Dacă se dorește folosirea polistirenului, trebuie să se facă diferența între cele două tipuri de materiale. Polistirenul extrudat (XPS) și polistirenul expandat (EPS) au caracteristici diferite și este esențial să se cunoască ariile de aplicare ale celor două.

Sunt persoane care cred că polistirenul expandat se folosește la interior, iar cel extrudat la exterior. Nu este chiar așa! 

Polistirenul extrudat se caracterizează prin rezistență superioară la evenimente meteo neprevăzute (ca de exemplu cicluri repetate îngheț-dezgheț) sau la încărcări mecanice mari. Totodată, este impermeabil, adică nu permite transferul vaporilor (umiditatea nu va ajunge la zona protejată). Datorită acestor proprietăți, polistirenul extrudat se folosește pentru izolarea subsolurilor, fundațiilor, a soclurilor sau a teraselor. Poți achziționa polistiren extrudat de pe website-ul Mathaus.ro.

Polistirenul expandat se caracterizează printr-un grad ridicat de permeabilitate a vaporilor de apă (lasă pereții să respire). Totodată, are stabilitate termică superioară, adică își păstrează dimensiunile chiar și la temperaturi ridicate. De aceea, polistirenul expandat este utilizat la izolarea exterioară a fațadelor casei.

2.  Grosimile plăcilor de polistiren diferă

Atât la polistirenul extrudat, cât și la cel expandat, plăcile sunt disponibile sub formă de panouri cu grosimi diferite.

Grosimea panoului influențează pierderea de căldură, prin urmare este important să acorzi atenție acestui aspect în momentul achiziției.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pentru izolarea pereților exteriori ai casei se utilizează de regulă polistiren expandat cu o grosime de cel puțin 10 cm. Este greșit să crezi că vei economisi bani, alegând polistiren de 5 cm, care are un preț mai mic. Asta pentru că înseamnă un randament scăzut al izolației, deci perderi de bani pe termen lung. La izolarea mansardei se va folosi polistiren expandat cu o grosime de cel puțin 15 cm (dacă este o casă în zonă de câmpie). Deci pentru o investiție care să renteze, nu face rabat la grosimea plăcilor! 

3. Coeficientul de conductivitate îți arată performanța termică

Este important să fii atent și la un parametru esențial pentru materialele izolatoare și anume, coeficientul de conductivitate termică (λ- Lambda). Acesta îți arată eficiența materialului, fie că este polistiren extrudat, expandat sau un altul, ca de exemplu spumă poliuretanică. 

Conductivitatea termică se exprimă în W/mK și trebuie să știi că, dacă valoarea este mai mică, înseamnă că materialul este mai eficient. Prin urmare, când vrei să achiziționezi materialul pentru izolarea termică a casei, uită-te pe ambalaj să afli coeficientul. Cu cât este mai mic, cu atât acel produs pierde mai puțină căldură.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Polistirenul este o alegere avantajoasă pentru izolația casei, are un raport foarte bun preț-calitate și se montează ușor (costul pentru manoperă, fiind și el mai mic). Folosește tipul de polistiren adecvat proiectului tău de izolare și vei avea numai de câștigat! 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si