Vitamina K a fost descoperită de către cercetătorul danez Henrik Dam. În 1929, studia rolul colesterolului în organism. În anul 1943, Dam a descoperit formula chimică a acestei vitamine, împreună cu Edward Adelbert Doisy. Pentru descoperirea lor, cei doi au primit premiul Nobel.
Vitamina K este un grup de compuși împărțiți în două grupe: vitamina K1 (filochinona) și vitamina K2 (menaquinona).
Vitamina K1, cea mai frecventă formă de vitamina K, se găsește în principal în alimentele de origine vegetală, în special legumele verzi întunecate, cu frunze.
Vitamina K2, pe de altă parte, se găsește numai în a limentele de origine animală și în alimentele vegetale fermentate, cum ar fi natto.
Top cinci alimente cu vitamina K
Pătrunjel proaspăt
Salata verde
Afine
Prune
Broccoli
Carența de vitamina K
Carenta de vitamina K poate fi provocată de:
o dietă săraca sau restrictivă;
boala Crohn, colita ulceroasă;
boli de ficat care impiedică stocarea vitaminei K;
folosirea antibioticelor, a medicamentelor care scad nivelul colesterolului, a uleiurilor minerale, a aspirinei si/sau a medicamentelor cu efect anticoagulant.
Semnele carenței de vitamina K
Corpul are nevoie de vitamina K pentru a produce proteinele care acționează în timpul procesului de coagulare a sângelui. Dacă organismul are deficit de vitamina K, corpul nu are o cantitate suficientă din aceste proteine, consecința va fi o sângerare abundentă.